Arhiva

Historijskom muzeju predata maketa koja prikazuje ubistvo sedmogodišnjeg Nermina Divovića 1994.

Maketa, čiji je autor Sani Ramadanović iz AntiDayton pokreta, upotpunit će stalnu postavku opkoljenog Sarajeva u ovom objektu.

Ova maketa je prikaz zločina koji je počinjen 1994. kada je snajperskim hicem ubijen sedmogodišnji dječak Nermin, a njegova majka Dženana ranjena istim metkom.

Možda će Vas zanimati i:

“Ne želimo zaboraviti Nermina Devovića i njegovu žrtvu. S obzirom na to da se u navedenom muzeju nalazi njegov džemper i da je AntiDayton pokret podigao spomen-obilježje na mjestu gdje je ubijen dječak, na određeni način željeli smo upotpuniti taj dio postavke u Historijskom muzeju. Ova postavka je od velikog značaja za Sarajevo i za kompletan historijat, kako se ne bi zaboravila prošlost opkoljenog Sarajeva i agresije i genocida na RBiH”, kazao je Nihad Aličković.

Ovo je prva maketa AntiDayton pokreta koja svjedoči o agresiji i genocidu, o opkoljenom Sarajevu te u narednom periodu, kazao je Aličković, imaju namjeru uraditi još maketa koje će svjedočiti da se zločini nikad ne zaborave.

“Ovo su samo neki od pokazatelja da Historijski muzej stalno prikuplja materijal u vezi s opsadom, da imamo puno više materijala nego što je ovdje prikazano”, kazao je Mesud Hero, kustos Historijskog muzeja BiH.

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button