Tuzlanski kanton

U naselju Čane kod Tuzle strahuju od klizišta: Iznad kuća su ogromne količine zemlje koje prijete da sve unište













Porodice Čanić su umorne od zvanja i molbi da im se pomogne, jer je do sada bilo na desetine razgovora, obećanja, ali nažalost bez ikakvih konkretnih rješenja.

Iz tuzlanskog mjesta Čane šest porodica Čanić, na području Mjesne zajednice Gornja Lipnica, već dvije godine imaju velikih problema sa klizištem koje je aktivirano 2014. godine.

Kako je kazao Šimo Čanić, ove porodice nemaju miran san jer se klizište, koje je pokrenulo velike količine zemlje, nalazi iznad njihovih domova.

– Nakon obilnih padavina 2014. godine došlo je do pokretanja više klizišta koje je uništilo nekoliko pomoćnih objekata i oštetilo nekoliko kuća i putnu infrastrukturu. Prošlo je dvije godine od pokretanja klizišta, a vrlo malo je urađeno na saniranju posljedica. Iznad kuća su se nadvile ogromne količine zemlje koje prijete da sve unište – kazao je Šimo Čanić, jedan od stanovnika ovog mjesta.

???????????????????????????????

Kako je kazao, mještani su u više navrata tražili od nadležnih da se pristupi konačnom rješavanju ovog klizišta, kako bi ove porodice prestale razmišljati o tome hoće li i narednog dana biti živi i u svom domu.

– Porodice Čanić su umorne od zvanja i molbi da im se pomogne, jer je do sada bilo na desetine razgovora, obećanja, ali nažalost bez ikakvih konkretnih rješenja. Sami smo nemoćni bilo što napraviti, jer smo se u protekle dvije godine potpuno istrošili na saniranje domova budući da je voda koja prodire uništila podove i namještaj – kazao je Čanić.

On i ostale porodice pozivaju nadležne institucije da riješe problem saniranja klizišta koje direktno ugrožava ljudske živote i imovinu.

– Očekujemo da se u gradskom budžetu, koji bi trebao biti budžet svih građana Tuzle, iznađu sredstva za rješavanje ovog problema i konačno učini život porodica Čanić lakšim i bez svakodnevnog straha za život – kazali su mještani ovog naselja.

Izvor: faktor



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button