SEZONA LUBENICA: Evo šta sve možete napraviti za par minuta

SEZONA LUBENICA: Evo šta sve možete napraviti za par minuta

Rijetki su oni koji ne uživaju u čarima osvježenja ove voćkice i često se žalimo što je nema svih 12 mjeseci na našim policama, ali zato trebamo iskoristiti ovih par mjeseci dok je ima u izobilju, zato krenimo redom.

Lubenica nije samo ukusno, nego i zdravo voće. Lubenica sadrži aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja, te antioksidanse koji nas štite od slobodnih radikala. Odličan je diuretik jer stimulira rad bubrega. Povećava stvaranje urina što pogoduje izbacivanju toksina iz organizma. Za osobe sa slabim libidom, lubenica je savršeno voće. Naime, lubenica sadrži fitokemikaliju citrulin koja ima svojstvo opuštanja krvnih žila čime utječe na libido. U 120 grama lubenice nalazi se čak 150 miligrama citrulina.

Također, lubenica je bogat izvor nutrijenata važnih za zdravlje srca kao što su vitamini A, C i B6. Sadrži kalij i magnezij, dva minerala koji su poznati po tome što pomažu regulirati krvni tlak. Lubenica je odličan izvor vitamina B1 – vitamina koji sudjeluje u proizvodnji energije. Koštice lubenice nisu štetne – upravo suprotno. Bogat su izvor magnezija, fosfora, kalija i drugih minerala. U azijskoj medicini koštice lubenice se koriste za čišćenje bubrega i u druge medicinske svrhe.

Facebook stranica Tastemade nas je navikla na nova otkrića i eksperimente sa hranom i izgledom, stoga neka vam ne bude mrsko da i ovaj put isprobate njihove prijedloge.

 

3 Watermelon Recipes to Pretend It’s Summer All Year Long

3 watermelon desserts to pretend it’s summer all year long. 🍉

Gepostet von Tastemade am Dienstag, 3. September 2019

Video: Tastemade

Facebook Comments