Najkontroverzniji film godine: Publika panično bježala iz kina zbog mučnih scena

- Kategorija: Film / TV, Zabava, Zanimljivosti

ČIM JE održana prva projekcija, “The Painted Bird” dobio je savršenu reklamu.

Naime, gledatelji su masovno bježali iz kino dvorana jer nisu mogli podnijeti mučne prizore na velikom platnu. Ovaj trosatni češko-ukrajinski film s radnjom smještenom u Drugi svjetski rat, premijerno je prikazan na venecijanskom filmskom festivalu, a kritičari su se složili oko jednog – ovo je bilo previše za publiku.

Film je utemeljen na istoimenom romanu iz 1965., a priča prati bezimenog dječaka koji krajem rata putuje Europom i svjedok je brojnih grotesknih događanja.

Publika nije bila spremna. Neki svjedoci tvrde da se jedan gledatelj spotaknuo i pao niz stepenice pokušavajući pobjeći iz kino dvorane, dok se čak 12 gledatelja naguralo na zatvorena vrata dvorane i urlalo da ih puste van. I dok će nekima ovo biti dovoljno jasno upozorenje da to nije film za njih, drugi će to doživjeti kao savršenu reklamu.

Bitno je naglasiti i to da se ne radi o jeftinom šoku koji pornografski eksploatira ratne užase, već o filmu koji je šokirao i oduševio kritičare prizorima nasilja.

Kritičar The Guardiana Xan Brooks filmu je dao pet zvjezdica i opisao ga kao divlje trosatno putovanje paklom, a oni koji su ostali do kraja, počastili su film ovacijama.

Film je napisao, režirao i producirao Vaclav Marhoul, a uz brojne češke i ukrajinske glumce, u filmu se pojavljuju i Stellan Skarsgard, Harvey Keitel, Barry Pepper, Udo Kier i Julian Sands.

Inače, roman koji je prije pola stoljeća napisao Jerzy Kosinski, također bismo mogli nazvati kontroverznim. Iako je isprva skupio sjajne kritike, uslijedile su i brojne kontroverze koje su mu oduzele autentičnost i drastično umanjile sjaj.

Naime, roman je isprva predstavljen kao autobiografija, ali to je dovedeno u pitanje jer se smatra da je autor inspiraciju crpio iz iskustva svog prijatelja, sunarodnjaka i holivudskog izopćenika Romana Polanskog. No to nije sve; mnogi čak tvrde da Kosinski nije ni napisao knjigu.

Ipak, sve to ne mijenja činjenicu da se radi o potresnom štivu koje je kao stvoreno za veliko platno, a Marhoul je, govore kritičari, učinio sve u svojoj moći da prenese sve užase rata na jednostavan i istodobno sirov način.

Izvor: Index.hr

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments