Super vodič - Gdje izaćiTuzlanski kanton

Dolinom rijeke Drinjače, u podnožju planine Konjuh prostire se raj na zemlji
Općina Kladanj se prostire dolinom rijeke Drinjače, u podnožju planine Konjuh. Naselje Kladanj je smješteno uz magistralni put Tuzla-Sarajevo.  Općina Kladanj sa svojom  površinom od 325 km2 druga je po veličini u Tuzlanskom kantonu.

Nosilac privrednih aktivnosti ove općine je drvna industrija. Postoji više privrednih subjekata koji se bave preradom drveta, a najvažniji subjekt u toj grani je D.O.O. „Ramex“ Gojakovići Kladanj koji se bavi preradom drvene sirovine u finalne proizvode, a većina proizvoda namijenjena je izvozu. Eksploatacija šuma počelo je još u austrougarskom periodu.

Možda će Vas zanimati i:

Pored drvoprerađivačke industrije, postoje i pogoni za proizvodnju tekstila, nekoliko preduzeća koja se bave špediterskim uslugama, a prije nekoliko godina ponovo je pokrenuta  proizvodnja rude magnezit.

Područje Kladnja ima veliki broj prirodnih i kulturno-historijskih znamenitosti tako da se ovdje turizam smatra jednom od razvojnih i perspektivnih grana budućeg razvoja Općine.

U austrougarskom periodu Kladanj je prepoznat kao zračna banja i u tom vremenu na području ove Općine bile su sagrađene dvije bolnice za plućne bolesnike. Područje obronaka planine Konjuh na kome se nalazi sagrađen kompleks Muška voda i izvorište istoimene vode bili su su najveća prirodna i turistička atrakcija Kladnja.

 

Danas su taj primat preuzeli vjerski i zimski turizam, te su Djevojačka pećina i ski lfit „Karaula“ Kladanj najposjećenije turističke destinacije ove Općine.

Djevojačka pećina je najposjećenija turistička destinacija i svrstava se u oblast vjerskog turizma jer je to drugo po veličini Dovište u Bosni i Hercegovini. Pored legenda koja se vezuje za Djevojku, ova pećina je poznata i po crtežima na kamenim zidovima koji potiču iz kamenog doba.

Druga osobenost turističke ponude Općine Kladanj je ski lift i skijalište “Karaula” koje je jedino skijalište ove vrste na prostoru Tuzlanskog kantona i ovog dijela Federacije BiH. Ovo je najposjećenija i najpopularnija turistička destinacija tokom zimskih mjeseci na prostoru Tuzlanskog kantona i regije sjevero-istočna Bosna i Hercegovina.

Nešto po čemu je Kladanj prepoznatljiv su stećci, kojih na ovom prostoru ima 598 i raspoređeni su na 57 nekropole. Napoznatija nekropola stećaka se nalazi na lokalitetu Kuman Olovci i ona je uvršetena na UNESCO-vu listu zaštićenih objekata.

Od kulturno-historijskih objekata najpoznatiji je hadži Bali begova džamija, sagrađena 1554. godine, koja je najstarija potkupolna džamija ostala sačuvana u poslednjem ratu.

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button