Sulejman Mulić Šulc: “Ja, profesor iz Tuzle, tražim da se Naum Petreski proglasi Nacionalnim Umjetnikom Makedonije”

Sulejman Mulić Šulc: “Ja, profesor iz Tuzle, tražim da se Naum Petreski proglasi Nacionalnim Umjetnikom Makedonije”

Profesor i magistar društvenih nauka, Sulejman Mulić Šulc iz Tuzle, uputio je otvoreno pismo Vladi Sjeverne Makedonije sa samo jednim zahtjevom.

Naime, u objavi koju je podijelio na svom Facebook profilu, gospodin Mulić je pojasnio da je pokrenuo peticiju kako bi se Naum Petreski estradni umjetnik, interpretator autentične narodne makedonske pjesme, pjevač – stavi na listu nematerijalne kulturne baštine i time proglasi Nacionalnim Umjetnikom Makedonije.

Njegovo pismo prenosimo u cjelosti:

“Otvoreno pismo

Premijer Makedonije gosp. Zoran Zaev

Ministarstvo kulture Skoplje
Ministry of Culture, Vladin ured u Skoplju, Makedonija.
Adresa: Gjuro Gjakovik 61, Skopje 1000

Udruženje estradnih umjetnika, Makedonija
Postovani predsjedniče,
Poštovani Ministre
Udruzenje estradnih umjetnika ,Makedonija

Obraćam Vam se ovim otvorenim pismom, jer su sva moja prethodna obraćanja ( tri put) prema vama ostala bez odgovora. Nesto vise od 18 osamnaest mjeseci je od kad sam se obratio Vama sa prijedlogom;

Prijedlog; uvrstavanje izvodjenje makedonske narodne pjesme na UNESCO-vu listu nematreijalne kulture bastine covjecanstva u interpretaciji Nauma Petreskog

Te da se Naumu Petreskom dodijeli; TITULA NACIONALNOG UMJETNIKA.

Ja Sulejman Mulic Sulc,izTuzle, BiH, magistar drustvenih nauka i profesor sa punim imenom i prezimenom, pokrenuo sam inicijativu da se Naum Petreski estradni umjetnik, interpretator autenticne narodne makedonske pjesme, pjevac stavi na listu nematerijalne kulturne bastine i time proglasi Nacionalnim Umjetnikom Makedonije i sva prava koja sleduje pozitivnim propisima.

Naum Petreski, estradni umjetnik, čovjek koji je oznaćio svoje postojanje činom umjetničkog stvaranja. Dao je značajan i prepoznatljiv doprinos umjetnosti. Nije on samo interpretator makedonske narodne pjesme nego i njen najbolji tumač i čuvar izvornosti i muzičke filozofije. Njegove pjesme obojene izvornim makedonskim melosom, protkane su boemskim emocijama prema životu, ljubavi, pjesmi i domovini.

Naumova pjesma jeste pjesma života, iznesena iz duše i srca i najveći je dragulj muzičkog i pjesničkog stvaralaštva naroda Makedonije, odakle se njegove pjesme i popularnost prosirila cijelim prostorima bivše nam zajedničke države Jugoslavije, Balkana, Evrope ali i svijeta.
Naum Petreski rođen je 07.12.1966. u Ohridu. Muzikom se bavi od djetinjstva. Prvi javni nastup imao je u dobi od sedam godina, kao predstavnik Makedonije na 9. međunarodnom festivalu narodne muzike u Zagrebu u dvorani “Vatroslav Lisinski” i na Zagrebačkom radiju. Nastupao je u mnogim kulturnim i umjetničkim društvima, uključujući „Pjevanje struge“. Kroz čitav život su se prožimali interni časovi i javni nastupi, njegove besprijekorne impresivne muzičke biografije.

U ocekivanju Vaseg odgovora srdacan pozdrav uz najljese zelje!

Vas mr sci Sulejman Mulic Sulc, profesor”

Otvoreno pismoPremijer Makedonije gosp. Zoran ZaevMinistarstvo kulture SkopljeMinistry of Culture, Vladin ured u…

Gepostet von Sulejman Mulić Šulc am Montag, 2. September 2019

Facebook Comments