Crna hronika

ISTRAGA POTVRDILA SUMNJU RODITELJA: Četiri bebe umrle u SKB Mostar imale bolničku bakteriju!










Federalna uprava za inspekcijske poslove potvrdila je kako je kod četiri bebe koje su u mjesec dana, tokom augusta i septembra, umrle na odjelu neonatologije Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru izolirana bolnička bakterija Klebsiella pneumoniae koja je mogla dovesti do smrti premda je bolnica ranije negirala kako su tek rođene bebe imale bakteriju.

“Nakon ponovljenih nalaza hemokulture kod svih nedonoščadi koja su smještena na ovom odjelu izolirana je bakterija Klebsiella pneumoniae (soj ESBL), a u jednom slučaju iz nalaza brisa vrha katetera – izolirana je Klebsiella pneumoniae. Unatoč provedene antibiotske terapije, četvero nedonoščadi je umrlo, a četvero nedonoščadi koje je imalo sličnu kliničku sliku uz pojavu simptoma sepse je izliječeno”, navodi se u saopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove nakon što su njeni stručnjaci izvršili provjere i uvid u dijagnoze tek rođenih beba.

Istragu oko smrti nedonoščadi pokrenuli su roditelji nakon što su u mjesec dana umrle četiri bebe.

U nalazu Federalne uprave za inspekcijske poslove se pojašnjava i kako je za vrijeme nadzora federalnih zdravstvenih inspektora utvrđeno da je u Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona naknadno dostavljeno osam prijava o bolničkoj infekciji iz SKB-a Mostar, no te prijave su bile nepotpune, bez podataka o dijagnozi, terapiji, ishodu, datumu smrti, ali je navedeno kako su sve osobe bile zaražene bakterijom Klebsiella pneumoinae.

Federalni zdravstveni inspektori će nakon provedene inspekcije poduzeti zakonom propisane mjere te će izvijestiti nadležno tužiteljstvo, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Istragu su zatražili roditelji dvije preminule bebe iz Mostara koji su posumnjali da je uzrok smrti njihove djece bakterija Klebsiella pneumonija od koje je prošle godine na istom odjelu umrlo troje djece.

 

 

Izvor: Agencije



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button