BiHU fokusu

Novi sastanak Dodika i Ivancova: Izmišljeno pitanje plana za NATO koje opstruira formiranje vlastiVidljivo da je sporazum opstruisan, a vjetar u leđa opstrukciji daju oni koji nisu zadovoljni.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Banjoj Luci s ambasadorom Rusije BiH Petrom Ivancovom.

Ovo je jedan od brojnih sastanaka Dodika i Ivancova u ovoj godini.

Možda će Vas zanimati i:

Sastanak je održan u Dodikovom kabinetu u Banjoj Luci.

Kako je rečeno nakon sastanka, razgovarano je o neformiranju vlasti na nivou BiH.

Dodik je izjavio da je današnji sastanak dio redovnih konsultacija i unapređenje bilateralnih odnosa sa Ivancovim. Naveo je da je politička situacija bila nezaobilazna tema razgovora, te je konstatirano da se neophodno usmjeriti na ekonomska i pitanja iz privrede.

Dodik je rekao da je izmišljeno pitanje plana za NATO koje opstruiše formiranje vlasti.

– Vidljivo da je sporazum opstruisan, a vjetar u leđa opstrukciji daju oni koji nisu zadovoljni. Hoćemo da uđemo u vlast i ispoštujemo volju srpskog naroda. Ovih dana čuju se razne interpretacije da u vlast mogu i drugi, ali to nije adekvatno predstavljanje naroda.Sve što nije volja srpskog naroda, Republika Srpska će odgovoriti na adekvatan način – kazao je Dodik.

Dodao je da će Narodna skupština Republike Srpske razmatrati stanje i tražiti dijaloge sa adekvatnim sagovornicima.

– Legitimno pravo Skupštine je da vrati nadležnosti i da se sa Federacijom i druga dva naroda o tome razgovara. Nismo spremni da uđemo u vojne saveze, nego imamo svoj autentičan pristup tome – rekao je Dodik.

Petar Ivancov je kazao da Rusija daje bezuvjetnu podršku ekonomskoj saradnji sa RS, te da su zainteresirani da ruski investitori uspjesno rade u RS.

Kada je riječ o implememtaciji izbornih rezultata smatra da se taj posao trebao uraditi u skladu sa Dejtonskim sporazumom i ravnopravnosti naroda.

Dejtonski proncip podrazumijeva da pobjednici iz svih naroda učestvuju u formiranju vlasti. Dakle tri vodeće stranke i u skladu sa pravilima predsjedavajući Vijeća ministara treba da bude Srbin i to treba da bude ispoštovano – kazao je Ivancov.

On je naveo da kada je u pitanju formiranje vlasti suprotni stavovi trebaju biti stavljeni po strani, jer skoro godinu je BiH bez Vijeća ministara, što blokira ekonomske reforme i pravosuđe.

– Postoje rješenja za situaciju, a to je ono što je potpisano 5. avgusta – rekao je Ivancov.

Izvor: Dnevni avazKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button