BiHIstaknuto

Evo cijena drva za ogrjev: sve manje korisnika ovog energenta

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, od januara do jula 2019. godine, ukupna proizvodnja šumskih sortimenata manja je za 5,7 posto u odnosu na isti period prošle godine. Najviše je opala proizvodnja četinara, za 13,6 posto, dok je proizvodnja sortimenata od lišćara veća za 5,1 posto.

S druge strane, u prvih šest mjeseci ove godine u padu je prodaja šumskih sortimenata za 4,4 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Možda će Vas zanimati i:

Edin Omeragić iz preduzeća “Drvosječa” govori nam kako zbog pada proizvodnje nemaju problema u odnosu nabavke i prodaje ogrjevnog drveta, ali kako je sve manje korisnika ovog energenta.

“Ne nedostaje nam drvnih sortimenata. Ono što je naručeno, trebalo bi biti bez problema isporučeno. Dosta ljudi s drva i uglja prelaze na pelet tako da rasterećuju potrebe za ogrjevnim drvetom i ugljem. Jednostavno opada potražnja za drvetom, a pogotovo za ugljem”, kazao nem je Omergić.

Trenutna cijena kubnog metra drva iznosi otprilike 104 KM u Sarajevu. Omeragić kaže kako je ovo stabilna cijena.

“Ne očekujemo drastične promjene cijene. Poskupljenja ne bi trebalo biti”, dodaju iz “Drvosječe”.

Ipak, cijena od 104 KM po kubnom metru drva i dalje je visoka za brojne građane koji se zbog toga nerijetko odlučuju za kupovinu kod ilegalnih trgovaca. Sudeći prema oglasima u novinama i na internetu, kubni metar kod ovih trgovaca košta između 75 i 95 KM.

Iz Agencije za statistiku BiH sredinom ovog mjeseca stigli su podaci kako je ukupna proizvodnja šumskih sortimenata u BiH u drugom kvartalu ove godine manja za 16,5 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Podsjećamo, nestašica dobara i povećanog izvoza drvnih sortimenata prošle godine donijela je visoke cijene ogrjevnog drveta. Međutim, čini se kako će ove godine građani biti rasterećeni novih poskupljenja.

Kada je riječ o drugim energentima, sarajevske Toplane najavile su mogućnost povećanja cijena centralnog grijanja, a korisnici će biti blagovremeno informisani o eventualnim promjenama cijena. Plin u Federaciji BiH također je od 1. maja poskupio za 29,29 posto.

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button