ArhivaTuzlaU fokusu

CENTAR ZA CIVILNU ZAŠTITU: Usljed zemljotresa došlo do obrušavanja zgrade kod Gradskog parkaDanas je Tuzlu u 15:01 sati pogodio snažniji zemljotres koji je trajao nekoliko sekundi. Prema stranici emsc-csem.org jačina zemljotresa je 4.7 po Richterovoj skali, a epicentar 6 km od Mramora. Snažan zemljotres se osjetio najviše u Srebreniku i u Tuzli, ali kako čitatelji javljaju osjetio se i u Banovićima, ali čak i u Sarajevu. Na sreću, nije bilo veće materijalne štete.

Iz Civilne zaštite, Slavko Stjepić ističe kako je prilikom zemljotresa došlo do obrušavanja stare zgrade u Tuzli.

“Imali smo dojavu da je kod gradskog parka objekat kojeg popularno zovu “SDA” da mu je otpala određena količina maltera ili dio zida i mi smo to javili našoj građevinskoj inspekciji da izađu na teren i da vide o čemu se radi i da postupe kako treba u tim prilikama.” rekao je izSlavko Stjepić iz Civilne zaštite.

S obzirom da su građani u panici od mogućeg ponavljanja zemljotresa, pozvali smo Centar za seizmologiju, ali nismo dobili odgovor, međutim iz Centra za civilnu zaštitu su uputili nekoliko savjeta za slučaj ponavljanja zemljotresa.

“Objektivno, ne mogu kazati da sam stručnjak za zemljotrese. Međutim, klasična mjera opreza u slučaju da se osjeti ponovo podrhtavanje, svako onaj ko može na brz način napustiti zatvoren prostor neka napusti. Onaj ko ne može neka se sakrije na sigurno mjesto, na prijemjer pod štok vrata. Ali kako sam već rekao, nisam stručnjak i ne mogu reći da li će doći do novog zemljotresa, to je već nauka za sebe.”

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button