BiH

Migranti nestanu prije presude za ubistvo
Tužilaštvo USK-a je u predmetu protiv Mehailija imalo čvrste dokaze, svjedoke i DNK, međutim, sudije se nisu odlučile na kaznu, jer migranti uništavaju dokumente

Alžirac Ismail Mehaili, koji je prije tačno godinu počinio ubistvo migranta iz Maroka u Velikoj Kladuši, a kojeg je prvostepeni sud u Bihaću oslobodio optužbe, nije dočekao okončanje pravosudnog postupka te je, najvjerovatnije, već odavno nestao iz naše zemlje.

Uložena žalba

– U predmetu protiv Mehali Ismaila i drugih, Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je dana 9. 7. 2019. godine izjavilo žalbu Vrhovnom sudu Federacije protiv presude Kantonalnog suda u Bihaću, zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Odlučivanje po žalbi je još u toku. Kako vam je poznato, prvostepenom oslobađajućom presudom Kantonalnog suda u Bihaću ukinut je pritvor te su optuženi pušteni na slobodu, kazala nam je Irena Marjanović, portparolka Kantonalnog tužilaštva u Bihaću.

image
ISMAIL MEHAILI UHVAĆEN PA PUŠTEN

Zakon o krivičnom postupku Federacije onemogućava suđenje u odsustvu optuženog te u takvim slučajevima, naročito zbog težine izvršenog krivičnog djela, tužilac će predložiti, a sud izdati potjernicu za optuženim. Međutim, nade da će ga pronaći su slabe.

Već godinu je javnost u USK-u ogorčena zbog ovog predmeta i s pravom očekuje da oni migranti koji su u stanju počiniti najteža krivična djela ne mogu biti iznad zakona samo zbog toga što domaćem pravosudnom sistemu nije dostupna njihova biografija i kompletni identifikacioni dokumenti, jer zemlje iz kojih dolaze ne surađuju s našom državom.

Prije pet dana u Velikoj Kladuši Pakistanac K. N. (1997. godište) uhapšen je zbog ubistva u pokušaju.

– Osumnjičenom licu se stavlja na teret da je dana 22. 8. 2019, oko 00.05 sati, u mjestu Polje, općina Velika Kladuša, u Prihvatnom centru za migrante Miral, u svađi sa I. M. i u namjeri da ga liši života, nožem dužine oštrice oko 10 cm koji je imao kod sebe, zadao ovom četiri ubodne rane u predjelu grudnog koša i stomaka, kojom prilikom je I. M. zadobio teške i po život opasne povrede, zbog čega je nad istim izvršen operativni zahvat u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, saopćenje je Tužilaštva USK-a.

Hoće li se i u ovom predmetu ponoviti slučaj Ismaila Mehailija, da li će to postati praksa ukoliko Sud u Bihaću ponovo oslobodi migrante zbog nemogućnosti utvrđivanja identiteta i kako javnost u USK-u sve to da razumije, ponovo smo pitali nadležne u Tužilaštvu.

Učestale pljačke

Nažalost, i oni se mogu samo nadati da će pravda biti zadovoljena. Osumnjičene za ubistvo i pokušaj ubistva, bilo da su u pitanju migranti ili domaći građani, u pritvoru ne mogu držati neograničeno, a naš pravosudni sistem je prespor.

– Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je predložilo određivanje mjere pritvora te je Kantonalni sud u Bihaću svojim rješenjem od 23. 8. 2019. odredio jednomjesečni pritvor osumnjičenom K. N, zbog postojanja opasnosti od bjekstva i od uznemirenja javnosti, potvrdila nam je Marjanović.

Građanima USK-a nije nikakva utjeha to što se najteža krivična djela još dešavaju između migranata, jer su u posljednje vrijeme učestali napadi noževima i pljačkanja lokalaca.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button