Svijet

Doktorica na sudu jer je izvršila eutanaziju osobe s teškom demencijom
Tužioci kažu da doktorica nije dovoljno provjerila da li njena pacijentica pristaje na eutanaziju. Ovo je prvi ovakav slučaj otkako je Holandija legalizovala eutanaziju 2002. godine.

Holandska 74-godišnja pacijentica patila je od Alzheimerove bolesti kada je umrla 2016. godine.

Doktorica je navodno uspavala ženu i tražila od njenih najbližih da budu uz nju dok joj je davala smrtonosni lijek.

Tužioci kažu da je pacijentica pokazala otpor tokom ovog procesa, a doktorica, koja nije imenovana, kaže da je postupila oprezno.

Kako pišu holandski mediji, tužioci ne traže zatvorsku kaznu za doktoricu već žele pojasniti kako se zakon eutanazije primjenjuje na pacijente koji pate od demencije.

Ključno pitanje u ovom slučaju jeste koliko dugo liječnik treba nastaviti savjetovati pacijenta sa demencijom, ukoliko je pacijent u ranijoj fazi već zatražio eutanaziju”, rekla je glasnogovornica Tužilaštva Sanna van der Harg.

Članovi porodice pacijentice podržali su doktoricu.

“Doktorica je oslobodila moju majku iz mentalnog zatvora u kojem je završila”, kazala je kćerka pacijentice koja je uspavana.

Podsjećamo, Holandija je bila prva zemlja na svijetu koja je legalizovala eutanaziju, ali je bezbolno i smrtonosno uspavljivanje dozvoljeno samo pod strogim pravilima utvrđenim zakonom.

Izvor: Dnevni avazKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button