BiHU fokusu

Prije 27 godina prijedorski policajci ubili 224 Bošnjaka i Hrvata na Korićanskim stijenama (VIDEO)

Masakr je izvršen po nalogu Kriznog štaba općine Prijedor, a izveli su ga pripadnici Interventnog voda prijedorske policije. 

Policajci su na planini Vlašić iz konvoja izdvojili prijedorske logoraše, a potom ih dovezli na Korićanske stijene. Skoro svi ubijeni civili su se nalazili u dva autobusa koja su se konvoju pridružila u logoru Trnopolje. Osim njih, iz kamiona prijedorskog Autotransporta, u kojim su voženi prognani, srpski policajci su izdvojili blizu 30 civila.

Nemoćnim logorašima je naređeno da stanu na rub duboke provalije, a zatim ih likvidirali pucavši im u leđa. Nakon što su ubijeni Prijedorčani pali u provaliju, srpski policajci su na njih bacali bombe kako niko ne bi ostao živ.

Značajan broj tijela je ubrzo nakon organizovane likvidacije prebačen i zakopan na drugim mjestima, o čemu svjedoči i snimak Službe javne bezbjednosti Prijedor nastao 4. septembra 1992. godine. Zahvaljujući tome što je nekoliko logoraša preživjelo smaknuće i što su svjedočili pred Haškim tribunalom i Sudom BiH, osigurana je kakva-takva kazna za direktne počinitelje.

Za ovaj zločin, koji je bio dio prijedorskog genocida, odnosno velikog sistematskog etničkog čišćenja, učesnici likvidacije nedužnih civila osuđeni su na 176 godina zatvora.

Pred Haškim tribunalom osuđen je pripadnik Interventnog voda prijedorske policije Darko Mrđa, i to na 17 godina zatvora. Sud BiH je osudio ukupno devet pripadnika Interventnog voda, Marinku Ljepoja i Radoslava Kneževića na po 23 godine zatvora, Dušana Jankovića, Milorada Škrbića i Zorana Babića na po 21 godinu, Željku Stojnića 15 godina, Damira Ivankovića 14 godina, Ljubišu Četića 13 i Gordana Đurića na osam godina zatvora.

U junu ove godine u Prijedoru je pokopano 86 ubijenih Prijedorčana i Kozarčana, većinom mladića, koji su ubijeni na Korićanskim stijenama 1992. godine.

Izvor: Klix.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button