Lifestyle

Brzi trikovi: Kako da stara obuća i odjeća ponovo zablistaju

1. Smjesa soli, hladne vode i amonijaka za mrlje od krvi

Dodajte 2 jušne žlice soli ili amonijaka u jednu litru hladne vode. Promiješajte i namočite čistu krpu u smjesu. Krpom lagano tapkajte po mrlji i povremeno brišite dok ne prođe.

Možda će Vas zanimati i:

2. Vrećica sa zip zatvaračem za uklanjanje neugodnih mirisa

Kako biste se riješili upornih neugodnih mirisa stavite odjeću u vrećicu sa zip zatvaračem i ostavite preko noći u zamrzivaču.

3. Čišćenje kožnih cipela od slanih mrlja

Mrlje na kožnim hlačama ili cipelama će se lako ukloniti mješavinom octa i hladne vode. Potrebna vam je četka za cipele, sapun, bočica s prskalicom, ocat, regenerator za kosu, ručnik i sprej za kožne cipele.

Prvo treba očetkati cipele kako bi se uklonili veliki komadi prljavštine. Potom namočite krpicu i protrljajte ju sa sapunom. Nježno očistite cipele. Potom u bočicu s prskalicom pomiješajte u istim omjerima ocat i hladnu vodu te mješavinu dobro promućkajte kako bi se u potpunosti spojila.

Nasprejajte cipele na dijelovima na kojma se vidi trag od soli. Potom sa suhom krpicom obrišite cipele i namažite ih s regeneratorom za kosu. Potom još jednom prebrišite cipele kako biste uklonili suvišnu količinu regeneratora. Nasprejajte cipele sa sprejem za kožne cipele i gotovi ste.

4. Deterdžent za suđe u borbi protiv masnih mrlja

foto: WikiHow

Stavite malo bezbojnog deterdženta za pranje suđa na masnu mrlju i pustite ga da odstoji 5 minuta. Potom mrlju isperite pod mlakom vodom.

5. Vosak za ogrebotine na kožnim cipelama

Na ogrebotinu lagano utrljajte vosak za cipele i ostavite ga da se osuši. Potom s komadom tkanine od flanela lagano obrišite suvišni vosak. namažite cipele s kremom za cipele i ostavite da se osuši.

14 Clever Tricks That Will Help You Save Your Clothes and Shoes

6. Super ljepilo za lijepljenje potrgane pete

Prvo je potrebno očistiti područje gdje se potrgala peta. Na cipelu i petu stavite super ljepilo (pazite ga previše ne stavite kako vam ne bi iscurilo). Spojite cipelu i petu i jako stisnite. Pripazite da ljepilo ne bi istjecalo, a ako se to dogodi odmah ga obrišite. Stavite neki tip utega na cipelu (kamen ili nešto slično). Ostavite barem sat vremena da se ljepilo osuši.

7. Pomoću soli i octa zadržite crne traperice – crnima

Prilikom pranja crnih traperica u deterdžent dodajte malo octa i soli. 

8. Sredstvo za čišćenje brušene kože

Treba vam posuda s vodom u koju ćete staviti nekoliko kapi deterdženta za suđe, četkica i suha krpa. U vodu stavite deterdžent, ali toliko da voda ne promijeni boju i onda tu mješavinu četkicom utrljavajte u mrlje. Nakon čišćenja, sve prebrišite suhom krpom.

9. Vratite krpama mekoću

foto: Dreamstime

U litru vode dodajte 15 grama soli i ostavite krpe u mješavini 3 dana. Potom dodajte deterdžent za pranje rublja i operite ih u perilici za rublje.

10. Vratite svili mekoću pomoću regeneratora za kosu

foto: Dreamstime

Kad perete ručno svileni šal, dodajte jednu čajnu žličicu regeneratora za kosu. On će joj vratiti mekoću i sjaj.

11. Skinite mucice s čičkom

Ako imate komad čička, možete ga koristiti za uklanjanje mucica. Nanesite traku čička na područje odjeće na kojem imate mucice. Lagano povucite više puta dok ih sve ne pokupite. Ova metoda može oštetiti vrlo osjetljive tkanine, stoga ju nemojte koristiti na kašmiru ili vuni piše Brightside.

Izvor: 24 sataKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button