Majka monstrum: Zbog socijalne pomoći tjerala djecu da sjede u invalidskim kolicima

Majka monstrum: Zbog socijalne pomoći tjerala djecu da sjede u invalidskim kolicima

Pretvarala se da su joj djeca ozbiljno bolesna, da moraju imati njegu i socijalne beneficije i tako nezakonito inkasirala 140.000 eura!

Suđenje Maike B. iz njemačkog okruga Ostholstein počelo je u ponedeljak pred regionalnim sudom u Lübecku, a 49-godišnjakinja je optužena za nehuman odnos prema svoje četvero djece.

Majka tri sina (17, 15, 10) i dvije kćeri (18, 27) između 2010. i 2016. godine je, između ostalog, krivotvorila ljekarske nalaze i doktorima opisivala lažne simptome dječijih bolesti. Zbog toga su njena djeca morala biti podvrgnuta nepotrebnom medicinskom tretmanu, navodi tužilac.

Prema optužbi, djeca su morala sjediti u invalidskim kolicima nekoliko sati dnevno. Posljedica je da dječaci osjećaju posljedica nepravilnog fizičkog i mentalnog razvoja, rekla je tužiteljica.

U slučaju kćerke Jennifer (18) govorila je o bolesti kostiju zbog čega je učenica oslobođena časova fizičkog vaspitanja, a kasnije je čak morala mijenjati škole.

Djeca govore da ih je majka monstrum uvjeravala kako im prijeti paraplegija ako veći dio dana ne budu sjedili u invalidskim kolicima.

Sve u svemu, Maike B. je prevarila njemački zdravstveni sistem za oko 140.000 eura, a centralni dio optužnice odnosi se na fizičko i psihičko maltretiranje djece.

“Kad god su procjenitelji i ljekari dolazili do naše kuće, djecu je stavljala u invalidska kolica i primorala ih da glume bolest”, rekla je najstarija kćerka Jessica R. (27), koja je bila pošteđena torture, a na sudu se pojavila kao svjedok.

Na suđenju Maike B. će svjedočiti 43 svjedoka i šest vještaka, dok se presuda očekuje u oktobru.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Facebook Comments