Svaki dan je čistila uši štapićima i umalo umrla od infekcije

- Kategorija: BH Zdravlje

SVAKE večeri prije spavanja 37-godišnja Jasmine je čistila uši štapićima s pamučnom vatom. Nije ni znala koliku štetu tako radi samoj sebi dok nije skoro umrla.

“Godinama slabije čujem i povremeno imam šumove”, napisala je za časopis That’s Life.

Do februara 2018. jedva je mogla čuti dvojicu sinova pa je odlučila posjetiti liječnika. Dobila je antibiotike zbog infekcije i nastavila prakticirati svoju večernju rutinu.

Uskoro je počela uočavati smeđi iscjedak, a kratko nakon toga i krv. Ponovno je posjetila liječnika. Pretrage su pokazale da je gotovo gluha na lijevo uho pa je poslana otorinolaringologu. Tada je CT otkrio da ima bakterijsku infekciju koja joj razara lubanju.

“Trebate hitnu operaciju”, rekao joj je liječnik i otkrio da će je u suprotnom infekcija ubiti.

“Dio lubanje iza uha bio je tanak poput papira”, kaže Jasmine čiju je priču prenio i New York Post.

Odmah je podvrgnuta operaciji kojom su liječnici uspjeli očistiti sve dijelove zahvaćene infekcijom. Iako je njen slučaj ekstreman, liječnici su složni da čišćenje ušiju štapićima nije zdravo.

“To može uzrokovati puno problema, posebno kod djece koja ga mogu gurnuti preduboko i oštetiti bubnjić. Čišćenje ušiju štapićima može dovesti do gluhoće”, kaže otorinolaringolog dr. Aldo Londino.

Istraživanje iz 2017. pokazalo je da u prosjeku 34 djece svaki dan dolazi na odjel hitne pomoći zbog ozljeda zadobivenih čišćenjem ušiju štapićima. Više od 250 hiljada djece u periodu od 1990. do 2010. tako se ozlijedilo, otkrilo je istraživanje.

Izvor: Index

Facebook Comments