Lifestyle

PRIPREMITE SE: Počela je sezona polinacije ambrozijeSezona polinacije (oprašivanja) ambrozije traje od kraja jula do kraja septembra, što znači da je na samom početku ovaj neprijatni period za sve one koji su alergični na ambroziju, jedan od najjačih prirodnih alergena.

Nema lijeka

Najviše vrijednosti koncentracije polena ambrozije u zraku do sada su registrirane u drugoj dekadi avgusta i prvoj dekadi septembra. Sezonske alergijske reakcije najčešće su izazvane polenom, a ne plodovima ambrozije.

Za ovu alergiju ne postoji lijek, jer je to burna reakcija imunog sistema na alergene, odnosno na supstance iz prirode, kao što je polen, koje uopće ne ugrožavaju organizam. Polen ambrozije je prisutan u zraku svake godine u istom vremenskom periodu.

Trend povećanja

Koncentracije polena ambrozije mogu izazvati alergijske reakcije kod osjetljivih osoba. Kod alergičnih osoba polen ambrozije izaziva niz reakcija, kao što su kihanje, kašljanje, suzenje, svrab, crvenilo na koži i slično. Svi ovi simptomi zajedno dovode do alergijskog rinitisa, a u težim slučajevima i do alergijske astme.

Alergijske bolesti su najraširenije hronične bolesti današnjice. Danas, više od 60 miliona Evropljana pati od simptoma alergijskih reakcija na polen ambrozije. Prisutan je trend povećanja broja oboljelih bez obzira na rasu, spol, starost i socijalni status.

Savjet stručnjaka

– Koncentracija polena je najniža poslije kiše, zato u šetnju idite samo tada

– Zatvarajte prozore stana ili automobila

– Tuširajte se i perite kosu svaku večer

– Ne sušite veš napolju

– Redovno usisavajte stan i brišite podove

– Ne izlazite iz kuće u toku prijepodneva

– Ne šetajte po vjetrovitom vremenu

– Često se presvlačite, jer se polen zadržava na odjeći

– Izbjegavajte baštenske i poljske radove

– Izbjegavajte boravak na planini i na selu

Ishrana

Ishrana igra važnu ulogu u ublažavanju simptoma alergije. Uključite u obroke namirnice bogate vitaminima B5, B6 i C, kao i flavonoidima. Jedite lisnato zeleno povrće, bijeli i crni luk, ljutu papriku i hren. Flavonoide sadrži voće i povrće svijetlih boja, kao i žitarice. Selen i cink trebalo bi koristiti kao suplemente.

Simptomi

Simptomi se mogu razlikovati ovisno o godišnjem dobu, tame gdje živite i vremenu. No, najčešći simptomi su: svrbež očiju i suzne oči, hrapovo grlo, curenje nosa ili zaštopanost, kašalj ili teško disanje, pritisak na sinuse, plava boja kože ispod očiju, smanjen osjet mirisa ili okusa te slab kvalitet sna.

Izvor: Dnevni avazKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button