LifestyleU fokusu

Šta se događa s djetetom kada ga ostavite u pregrijanom automobili?

Je li vam se to već dogodilo? Vozite se kući i vaše dijete zaspi na stražnjem sjedalu automobila. Usput morate stati u trgovinu i do pošte pa odlučite malo spustiti prozor i ostaviti dijete da „u miru“ spava. Ako vam se to dogodilo, na žalost niste jedini!

Iako je primamljivo ostaviti dijete na miru u automobilu dok vi jurcate naokolo, to je vrlo loša i po vaše dijete iznimno opasna odluka.

Možda će Vas zanimati i:

Ogroman rizik

Najveću opasnost predstavlja toplinski udar (hipertermija). Ovo stanje može oštetiti mozak i druge organe tijela, a u težem obliku može čak dovesti i do smrti. Ne treba dugo da tjelesna temperatura djeteta postane previsoka kada ga ostavite u automobilu.

Temperatura u automobilu može porasti za 10 stepeni Celzijevih za samo 10 minuta i 22 stepena Celzijevih u sat vremena. Vani ne mora biti vruće da bi bilo opasno u automobilu. Smrtni slučajevi događali su se pri vanjskoj temperaturi nešto iznad 20 stepena Celzijevih. Otvoreni prozori ne sprečavaju da se temperatura podigne na opasnu razinu.

Djetetovo tijelo zagrijava se tri do pet puta brže od tijela odrasle osobe. Djeca imaju veliku površinu tijela koja apsorbiraju toplinu, a njihov organizam još nije do kraja razvio sposobnost unutrašnjeg rashlađivanja.

Većina djece žrtava toplinskog udara u automobilu bila su do 3 godine starosti, ali nesreća se može dogoditi djeci starijoj od 14 godina.

Ostali rizici ostavljanja djeteta samog u automobilu uključuju nesretne slučajeve poput onog da se dijete zaključa u prtljažnik, pokrene automobil ili bude oteto iz automobila koji nije pod nadzorom roditelja.

Što možete učiniti da biste zaštitili svoje dijete od opasnosti?

Nikada ne ostavljajte dijete samo u vozilu, čak ni na trenutak!

Nemojte dopustiti da se vaše dijete igra u automobilu.

Zaključajte sva vrata i prtljažnik nakon što su svi izašli iz automobila.

Držite sve ključeve izvan dosega vašeg djeteta.

Ako dijete nestane, prvo provjerite bazen ako ga imate. Zatim provjerite auto, uključujući i prtljažnik.

Šta trebate učiniti ako vidite dijete ostavljeno u automobilu?

Odmah nazovite 112. Ako vidite da je dijete u lošem stanju izvadite ga iz automobila što je prije moguće.

Naučite pomoći sebi i drugima

Ukoliko kod sebe ili drugih primijetite simptome sunčanice najbolje je:

-osobu smjestiti u hladovinu, u poluležeći položaj

-skinuti joj odjeću,

-rashladiti ju laganim polijevanjem vodom (voda nikako ne smije biti hladna, već sobne temperature) ili stavljanjem hladnih obloga na potiljak.

U slučaju nesvjestice osobu treba poleći na bok, ali je i neophodno potražiti i liječničku pomoć. Tjelesnu temperaturu treba stalno kontrolirati, a s hlađenjem se može prestati tek kada se tjelesna temperatura snizi ispod 38 °C.

Unesrećenoj osobi treba davati hladne napitke (ako je pri svijesti) te joj zabraniti konzumiranje pića koja utječu na tlak i krvotok, ponajprije kavu i alkohol.

Nakon sunčanice obično se može očekivati glavobolja koja može potrajati i danima, osjetljivost na zvukove i vizualne podražaje, šum u ušima te razdražljivost. Unesrećeni se mora odmarati u zamračenoj i prohladnoj prostoriji, u mirnoj okolini.

(Hayat)Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button