PreporučujemoU fokusu

Praznik novinarstva: U Tuzlu stižu velikani bh. novinarstva Nenad Pejić i Boro Kontić
Tuzla će uskoro biti domaćin praznika za novinare.

Naime, u subotu 17.08.2019. godine u Ateljetu Ismeta Mujezinovića održat će se promocija knjige “Iluzija o nevinosti (Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba)”, autora Nenada Pejića.

U promociji će učestovati:

Boro Kontić, izdavač

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle

Nenad Pejić, autor knjige

U svojoj novoj knjizi Nenad Pejić, jedan od najpoznatijih bh. novinara, istražuje teme i pitanja sa kojima se novinari i mediji suočavaju izvještavajući iz kriznih situacija. Koristeći vlastito ali i bogato iskustvo reportera Radija Slobodne Evrope on propituje novinarske dileme, učinjene greške, primjere hrabrosti i izvještavanja unutar složenih vojnih, političkih i etničkih tenzija na širokom prostoru od BiH do Pakistana.

“Jedna je od opasnosti interneta da ljudi mogu živjeti potpuno različite stvarnosti. Tako se mogu začahuriti u svijet informacija koje pojačavaju njihove postojeće predrasude. Pitanje je, dakle, kako koristiti tehnologiju na način koji omogućava višestrukost glasova, pruža različitost pogleda, ali ne vodi balkanizaciji društva i pronalazi načine da stvaramo nešto zajedničko, da se razumijemo.”

Promocija će se održati u subotu 17.8.2019. godine u 18.00h u prostoru Ateljea Ismeta Mujezinovića, Klosterska bb, Tuzla.

O autoru Nenadu Pejiću:

Diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 1972. godine. Zaposlio se na TV Sarajevo kao pripravnik i došao do mjesta glavnog urednika. Napustio je Sarajevo posljednjeg dana aprila 1992. godine i postao saradnik Evropskog instituta za medije u Manchesteru (Engleska). Institut se preselio u Dusseldorf (Njemačka), gdje je vodio Odjeljenje za Publikacije i javne poslove.

Od septembra 1993. je zaposlen na Radiju Slobodna Evropa. Osnivač je redakcije na južnoslavenskim jezicima, koja je sadržavala programe na albanskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom, makedonskom i srpskom jeziku, kao i regionalni program. Godine 2002. kao prvi neamerikanac imenovan je za zamjenika direktora Radija Slobodna Evropa, 2013. na mjesto glavnog i odgovornog urednika RFE/RL a u februaru 2014. i za kopredsjednika kompanije.

Autor je nekoliko scenarija za TV drame i filmove kao što su “Krivda”, “Majstori mraka”, “Proces”. Objavio je tekstove u stručnim publikacijama u Francuskoj, Austriji, Engleskoj, Njemačkoj, Italiji. Predavao je na sveučilištima u Njemačkoj, Gruziji, institutima u Ukrajini, Crnoj Gori, Azerbejdžanu, Moldaviji, NATO-u, te na skupovima nevladinih organizacija u Austriji, Nizozemskoj i Španjolskoj.

O Bori Kontiću:

Više od 30 godina radi kao novinar. U Mediacentru je od samog osnivanja, aprila1995. godine. Radi kao predavač na treninzima za novinare i u Školi strateškog komuniciranja. Konsultant za sve naše produkcijske projekte.  Autor i producent više dokumentarnih filmova u produkciji Media centra (“Godine koje su pojeli lavovi”, 2010, “Bez naslova” 2011, “Izložba” 2012, itd)-

Autor radijske emisije Primus (1979 – 1985) u kojoj je nastala Top lista nadrealista, glavni urednik Omladinskog programa Radio Sarajevo (1987) a kasnije i glavni urednik Drugog programa Radija Sarajevo (1990 -1992). Autor više radio dokumentaraca .U periodu maj-decembar 1992 bio je član Poslovodnog odbora RTV BiH. Tokom rata u BiH izvještavao i za Glas Amerike (Voice of America – Washington). Od 2003 do 2004 godine bio predsjednik Nezavisne unije profesionalnih novinara BiH.

Dobitnik nekoliko međunarodnih priznanja za svoje radijske i TV dokumentarce.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button