LifestyleZanimljivosti i zabava

Dobri savjeti kako zaštititi svoju bebu od velikih vrućina

Prema navodima AAP-a, sva djeca mogu biti napolju i igrati dok vrijeme ne predstavlja značajan rizik po zdravlje što je u ovom slučaju temperatura niža od 32 stepena. Ukoliko je temperatura viša, bebe ni mala djece ne smiju biti vani duži period.

Savjetuju da izbjegavate boravak vani od 10 do 16 sati kada je sunce najjače. Ovo je posebno bitno za bebe koje imaju manju mogućnost znojenja. Ukoliko ste napolju budite u hladu i rashladite svoju bebu, a izlazak na temperaturama višim od 32 stepena izbjegavajte.

Bebu lagano privikavajte na sunce i toplotu. Krenite laganim koracima, odnosno polako povećavajte vrijeme koje provodite vani s pauzama na svakih 15 minuta ili pola sata.

Ukoliko i dalje niste sigurni da li je pretoplo za vaše dijete, okrenite se vašoj majčinskoj intuiciji. Ako se vi znojite i osjećate neugodno, velika vjerovatnoća je da je i bebi isto.

Ako koristite kolica ili autosjedalicu, razmislite o nastrešnici koja će pružiti dodatnu zaštitu od sunca osjetljivoj koži. Izbjegavajte stavljanje deke ili pelene preko jer to povećava temperaturu.

Nemojte bebi oblačiti više komada odjeće. Bitno je da je odjeće lagana, prozračana i svijetlih boja. Bodiji su idealni dok god dijete nije na direktnom suncu. Lice i vrat zaštite, a na glavu stavite šeširić.

Ako ne možete izbjeći direktno sunce, djeci mlađoj od šest mjeseci obucite lagane duge pantalone i majicu svijetle boje. Djecu stariju od šest mjeseci možete obući u šoric i majicu kratkih rukava, ali vodite računa da sva odjeća bude od pamuka. Trudite se da odjeća ne bude prozirna kako bi ste spriječili prolazak UV zraka.

Kada je u pitanju krema za sunčanje, koristite one koje imaju faktor od 30 do 50 i ne zaboravite namazati nos, obraze i uši. Koristite proizvode bez hemikalija koji sadrže cinkov oksid i titanov dioksid. Ovi mineralni sastojci ostaju na površini kože umjesto da ih koža upije. Kremu nanesite 30 minuta prije nego izađete napolje.

S obzirom da vam beba ne može reći ako se osjeća loše, bitno je da prepoznate znakove stanja koji su povezani s toplinom. Prvi je da je beba vrela na dodir (toplija nego inače), ako je ekstremno žedna, ponaša se slabo ili umorno i pokazuje općenito nedostatak energije. Bitno je naglasiti da se ovo odnosi na situacije koje nisu uobičajene kao kada je beba pospana i sl.

Ako mislite da se beba “pregrijala”, odmah je uklonite sa sunca i odnesite u hladnije prostorije. Spužvom koju umačete u hladnu vodu prelazite preko tijela i dajite joj pomalo vode ili mlijeka ako je beba manja. Ako se simptomi pogoršaju zovite pedijatra.

Posavjetujte se s ljekarom koliko vode smijete davati svojoj bebi kada izlazite napolje kako biste izbjegli dehidraciju. Unos tečnosti povećajte ako beba mokri manje od šest puta dnevno, ima suha usta, nema suze kada plače i nema energije. Ukoliko se simptomi pogoršaju, odmah odvedite bebu ljekaru.

Ključno je da nikada, ali baš nikada ne ostavljate bebu samu u automobilu pa makar to bilo i samo nekoliko minuta s upaljenom klimom. Temperatura kod djece se povećava pet puta brže nego kod odraslih ljudi.

Izvor: Klix.ba


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button