Čovjek čija je smrt rastužila mnoge: Bio je nesvakodnevan, gračanički Milan Mladenović

Čovjek čija je smrt rastužila mnoge: Bio je nesvakodnevan, gračanički Milan Mladenović


Gračanlije, ali i mnogi drugi, već danima se opraštaju od  Seada Durakovića zvani Plovak, čovjeka čija je smrt u 57. godini života iznenadila i rastužila mnoge.

Sead je u društvu bio poznat kao dobar čovjek velikog srca, te ne čudi što je veliki broj statusa na Facebooku posvećeno upravo njemu.

Jedan od njegovih prijatelja se Facebook statusom oprostio od njega, a mi njegovu poruku prenosimo u cjelosti:

FENOMEN PLOVKA: SKVER SEJE PLOVKA!

Ponukan postom Nedim Musić koji je rasvijetlio jedan poseban fenomen uticaja Seje Plovka na odrastanja mnogih generacija ali i na princip prihvatljivosti u drustu koji je krasio ovog “viteza propuštene prilike” i prije svega, duh vremena koji se učitava kroz nepodnosljivu lakocu njegovog postojanja, njegovu lokacijsku višegodišnju usmjerenost na poziciju skvera smatram(o) da bi ovaj mali dio Grada trebao nositi ime SKVER SEJE PLOVKA!

Znam, znam, vec cujem kako Sejo nije bio cvjećka, kako je ovo samo euforija nakon iznenadne smrti i neobične dzenaze bez posmrtnice, smrt u vrijeme koncerta “Rok ko fol” i kako bezveze pravimo mit i slične kvalifikacije za diskvalifikaciju.

Naravno da nije progutao komadić raja ali bio je nesvakodnevan, on je bio gračanički Milan Mladenović i generacije (60/70/80/90-ih) koje danas nose razvoj Gračanice, znaju o čemu govorim. “Skver Seje Plovka” govori o čaršiji, duhu vremena kada je Gračanica bila malo drugacija, ali i razbija stereotipe o mjerljivosti zaslužnost. Po nametnutoj matrici unaprijed znamo formule zasluga, mjeru uspjeha i način priznavanja, tu nema mjesta duhovitosti, originalnosti i promjeni zadane paradigme. Postoje uvriježene formule ko šta zaslužuje i…sta ti tu mozes?

Međutim, Plovak je simbol nečega drugog, tranzicijskog luzera, bio je uspjesan u svemu osim u zivotu (kakav nam je nametnut). Plovkov metar nije imao stotinu centimetara.
Davanje imena Skveru bila mi posveta i onoj, malo drugačijoj Gracanici, duhu vremena, hronika marginaliziranim glasovima, osveta jebenom prosjeku! Ime Skveru nije poruka prema vani, to je priča našeg neodoljivog kokošinjca! To je tako sexy kao i bukvalno iznuđivanje mlade raje za koncert na Skveru!

Hajde, razmilsite i pogurajte, griješi ko potcjenjuje ono sto ustrajnost moze postići!

P.S. Prije nekoliko dana, Plovak, Geraldina Bravic-Zim i ja smo vodili razgovor pred Klinjinim kafićem koji je inspiracija i ideja za ovaj post!

FENOMEN PLOVKA:SKVER SEJE PLOVKA!Ponukan postom Nedim Musić koji je rasvijetlio jedan poseban fenomen uticaja Seje…

Gepostet von Mirsad Camdzic am Montag, 12. August 2019

Facebook Comments