U fokusu

Evo šta bi prvo trebalo da popijete ujutro










Koje piće je najbolje za početak dana? Neki su čuli da se preporučuje šoljica tople vode s limunom, drugi odmah posežu za kafom.

Evo šta bi prvo trebalo da popijete ujutro

Većina stručnjaka odlučna je oko toga da je najbolji jutarnji napitak obična voda. Upravo je to ono što je tijelu potrebno da se rehidrira nakon noćnog sna.

Možda će Vas zanimati i:

Ujutro ne morate da nužno osetite žeđ, ali ispijanje vode je zdravstvena navika kojoj bi trebalo da date prioritet.

Energetska pića i kafe sa raznim dodacima su  takođe su kod nekih popularni jutarnji izbor, a stručnjake zabrinjavaju.

“Većina takvih napitaka sadrži puno kofeina pa morate da budete izuzetno oprezni oko unosa kofeina tokom ostatka dana”, ističe nutricionista Ejmi Gorin.

Sokovi su takođe tokom godina stekli lošu reputaciju, ali dijetetičarka Barbara Rus ne vidi ništa loše u tome da povremeno dan započnete ceđenim sokom od narandže.

Istraživanja su dokazala da čaj ima zdravstvene koristi, uključujući prevenciju i liječenje dijabetesa. Čini se da polifenoli u čaju utiču na aktivnost insulina, a ostale prednosti su poboljšana osetljivost na insulin, održavanje zdravog krvnog pritiska, smanjenje rizika od srčanih bolesti i smanjenje rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.

Niko od stručnjaka ne vidi koristi od tople vode s limunom, ali to ni ne obeshrabruju. Topla voda umiruje, a limun dodaje ukus citrusa.

Bez obzira na sve, stručnjaci se slažu da je prvi gutljaj u danu važan.Postavlja vas za cijeli dan. Poslednje što želite je da počnete dan slatkim, visoko prerađenim pićem poput sode ili energetskim pićem koje će vaš sistem preplaviti šećerima.

A ako se ne možete rešiti navike da dan počnete zašećerenim napitkom, nutricionista Sara Has ima savet.

“Ako dan započnete napitkom punim šećera i smeća, već ste rekli telu da vam nije baš stalo do njega. Ali ako takav napitak zamenite vodom, čajem, kafom ili nečime što ima određene prednosti, poruka koju šaljete svom telu biće potpuno drugačija”-S.H.

izvor: Blic News



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button