Valter Tuzlanski

Bratunac: Mužjak Rodić stigao u svoje gnijezdo













Mužjak iz omiljene bratunačke “porodice Rodić” preletio je put dug više od 15.000 kilometara, iz Afrike do Bratunca, gdje je jutros u zoru stigao i smjestio se u gnijezdo, koje su ljubitelji ovih ptica napravili i podigli prije nekoliko godina u blizini zgrade Doma zdravlja.

Jedan par roda već petnaestak godina provodi ljeto u Bratuncu, hrane se u močvarama i oko Drine i legu mlade, a mještani su ih nazvali “porodica Rodić”.

Tu su rode ranije savile gnijezdo, koje je srušeno prilikom uklanjanja stare zgrade ove ustanove.

Zaljubljenik prirode, ekolog i penzionisani ribočuvar Boban Filipović duže od decenije prati ove ptice i njihovo kretanje na ovom području, brine o njima i štiti ih.

On kaže da je mužjak Rodić po tradiciji prvi stigao da uredi gnijezdo i pripremi dobrodošlicu gospođi ženki, koja se očekuje za nekoliko dana.

Povratak Rodića obradovala je Bratunčane, a posebno djecu za koju je ovo izuzetna atrakcija. Mnogi su danas donijeli hranu i ostavili pored stuba na kojem je gnijezdo Rodića, a djeca su radoznalo gledala kretanje mužjaka rode i njegovo uređivanje gnijezda.

Očekuje se da će i ove godine ženka izleći mladunčad i da će malo jato roda i naredne jeseni krenuti sa ljetovanja u Bratuncu na zimovanje u toplijim krajevima.

 

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button