Lifestyle

Koliko bi vremena moje dijete trebalo provoditi pred ekranom?










Bebe i mala djeca se vole igrati pametnim telefonima i tabletima i brzo ih ukapiraju. Kada ste zauzet roditelj jednostavno je zabaviti bebu ili malo dijete dok spremate večeru ili se vozite autom. Možete smatrati i da je važno da vaše dijete dobije prednost u učenju digitalnih sposobnosti.

Ali mnogi stručnjaci brinu da previše vremena ispred ekrana može biti štetno po bebe i djecu, čak i kad su sasvim mali.

Kraljevski koledž za pedijatriju i zdravlje djece [Royal College of Paediatrics and Child Health], stručnjaci za pedijatriju, tvrde da su djeca danas izložena ekranima više nego ikada ranije. Ova široka rasprostranjenost pametnih telefona, tableta, konzola za igre, TV-ova i laptopa izazivaju brigu doktora kao u Britaniji tako i međunarodno.

Tehnologija ekrana na dodir olakšava čak i bebama da koriste tablete. Doktori su zabrinuti za to kako upotreba ekrana utiče na dječiji mozak koji se razvija ogromnom brzinom. Kažu da prevelika izloženost utiče na održavanje pažnje i koncentraciju, kao i kontrolu apetita. Ekrani podstiču sjedeći stil života. Bebe trebaju istraživati svijet fizički, a djeca koja uče dahodaju trebaju biti aktivna bar tri sata dnevno kako bi rasla zdravo.
Istraživanja tek treba da sustignu tehnologiju mobilnih uređaja, tako da dokazi nisu uvijek ni jasni ni dosljedni. Ali sakupili smo informacije koje postoje kako biste, kao roditelji, donijeli najbolje odluke.

U KOM UZRASTU BISTE TREBALI POČETI DOPUŠTATI DJECI DA BORAVE ISPRED EKRANA?

Neki stručnjaci kažu da djeca mlađa od dvije godine ne bi trebala koristiti TV, računare ili elektronske igrice.

Drugi stručnjaci kažu da iako možda postoji mjesto za interaktivne medije koji ohrabruju vas i djecu da komunicirate dok zajedno igrate, takođe su saglasni da pasivno posmatranje nije preporučljivo za djecu mlađu od 2 godine.

Dio razloga za izbjegavanje gledanja u ekran je taj što je bebama i maloj djeci potrebno mnogo fizičke aktivnosti.
Vrijeme provedeno u igranju tabletom ili pametnim telefonom znači da vaša beba ne puza, ne hoda, ne penje se i ne istražuje svoje okruženje. Čak i u ovom vrlo mladom uzrastu aktivnost znači da su manji izgledi da će vaše dijete postati pretilo ili imati zdravstvene probleme kasnije u životu. Kako vaše dijete bude raslo, previše gledanja u ekran može takođe izazvati i poteškoće sa spavanjem.

Fizička igra doprinosi mentalnom i emotivnom razvoju djece. Igranje u blatu ili vodi može biti neuredno, ali je dio učenja kako svijet funkcioniše. Vašoj bebi je takođe potrebna prilika da se druži sa vama i drugom djecom, što je ključno za učenje govora i povezivanja sa ljudima.

Kako vaše dijete bude raslo i bude imalo sve više koristi od tehnologije i dalje je važno postarati se da vrijeme pred ekranom ne oduzima vašem djetetu priliku za aktivnu, kreativnu igru i socijalizaciju.

KOLIKO BI VREMENA MOJE DIJETE TREBALO PROVODITI PRED EKRANOM?

Uobičajen savjet je da djeca mlađa od dvije godine uopšte ne gledaju u ekran.

Ako odlučite dopustiti bebi ili malom djetetu da se igraju vašim uređajem pokušajte to ograničiti na 15 do 20 minuta kada će im pažnja svakako opasti. Budite spremni sa idućom novom i interesantnom aktivnošću koju ćete raditi poslije toga.

Za stariju djecu, doktori preporučuju ukupno jedan do dva sata dnevno, što znači TV, DVD i računar, kao i mobilne uređaje. To je takođe i uobičajena preporuka u zemljama poput SAD-a, Kanade i Australije.
Pored dužine vremena, razmislite i tome kako se korištenje ekrana uklapa u život vašeg djeteta. Možete ga, na primjer, koristiti kao povremenu nagradu ili tokom putovanja autom.

Pomozite djetetu da digitalne medije vidi kao jednu od mogućih aktivnosti – ponekad će ih jednako dugo činiti srećnima i stara deka preko trpezarijskog stola.

Budite svjesni toga koliko vremena provodite pred ekranom kod kuće.

Vrijeme koje vi kao roditelj provedete ispred TV-a povezano je sa vremenom koje tako provede i dijete, tako da pokušajte postaviti primjer. Stručnjaci su takođe saglasni sa tim da se TV, računari i igre ne trebaju uključivati tokom obroka. To vrijeme je važna prilika da porodice grade zdrave prehrambene navike i uživaju u razgovoru.

Ako gledate televizor dok hranite dijete postoji šansa da ćete propustiti znake da se dijete najelo. Vaše dijete može takođe ne obraćati pažnju na hranu i neće primjetiti da je sito. Važno je odgovarati djetetu u toku hranjenja, a ekran vam tu može smetati.

DA LI EDUKATIVNE APLIKACIJE POMAŽU?

Većina istraživanja o elektronskim medijima i obrazovanju se tiče televizora, a samo neke dodatne studije uključuju i računare i video igre. Moguće je da bi drugačije aplikacije mogle dati drugačije rezultate, jednom kada istraživači budu imali više vremena da ih istraže.

Na osnovu onoga što već znamo, odgovor zavisi od uzrasta djeteta. Kod djece mlađe od dvije godine primjećeni su djelimični dokazi o koristima, kao što je razvoj rječnika.

Međutim, druge studije pokazuju da djeca mlađa od dvije godine ne uče mnogo putem elektronskih medija. Korištenje ekrana može doprinijeti zastoju razvoja jezičkih i mentalnih sposobnosti. Takođe je vama lako procijeniti koliko vaše dijete uči.

Kako vam dijete bude starije imaće povećanu mogućnost učenja putem elektronskih medija. Neka istraživanja su pokazala da neke aplikacije mogu graditi rječnik i pospješivati pismenost. Mada, kvalitet je važan. Tražite aplikacije koje:
– su prikladne uzrastu vašeg djeteta
– nasmijavaju ga
– daju mu ostvarljive ciljeve
– ohrabruju učešće roditelja

U bilo kojem uzrastu vaše učešće je važno. Vaše dijete će vjerovatno naučiti mnogo više ako se i vi budete s njim igrali aplikacijom nego ako ih ostavite same.

KAKO SE E-ČITAČI POREDE SA TRADICIONALNIM KNJIGAMA?

E-čitači mogu biti jedan od načina privlačenja interesa nevoljnih čitača. Mala djeca uživaju u tome da ih dijele u školi ili vrtiću.

Ali kada djetetu čitate knjige preko čitača oboma vam pažnja može biti zaokupljena pričom, tako da propustite neke detalje. Neke e-knjige djetetu čak i čitaju priču, što ograničava vašu interakciju i isključuje vas iz ovog iskustva.

Zanimljivo, jedna studija je pokazala da roditelji sa tabletima u kući i dalje rađe biraju tradicionalne knjige nego tablete za svoju mladu djecu.

KAKO DA NAJBOLJE ISKORISTIM TEHNOLOGIJU?

Digitalni mediji su dio vašeg svakodnevnog života, a vaše dijete će vjerovatno biti vrlo vično njihovim korištenjima od ranog doba. Kao roditelj, možete usmjeravati svoje dijete tako što ćete rano postavljati pravila i očekivanja.
Pametni telefoni i tableti su samo dio mješavine medija sa kojima se djeca susreću svakog dana, tako da je korisno napraviti pregled.

Doktori predlažu neke jednostavne korake kako biste vodili računa o vremenu provedenom pred ekranom:
• ograničite izlaganje svoje mlade djece što je to više moguće. Imajte na umu da je vama, kao zauzetom roditelju, prilično lako da precijenite aktivnost svog djeteta
• računar i TV nemojte držati u spavaćoj sobi svog djeteta
• nemojte dopuštati djetetu da pred ekranom ukupno provede više od dva sata dnevno. Pomozite djetetu da samo prati vrijeme koje provede pred ekranom kako bi ono samo razvilo osjećaj o potrošenom vremenu.
• birajte programe koji imaju edukativne elemente

Pri izboru aplikacije za svoje dijete pokušajte voditi računa o tome da bude u vezi sa stvarima koje uči kod kuće ili u vrtiću. Na taj način aplikacija može dodatno ojačati učenje.

Izvor: Saša Leper / Lola magazin



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button