ArhivaLifestyle

4 otrovne biljke koje možda imate u svom vrtuDolazi od grčkih riječi rodon i dendron, što u prijevodu znači stablo ili drvo ruža. Azalejama se nazivaju vrste manjeg rasta kojima zimi otpada lišće, dok je ostalim vrstama lišće zimzeleno, gusto i kožasto. Cvjetovi rododendrona su atraktivni, bujni, gusto skupljeni u cvatove i uglavnom živih boja, od nijansi žute, narančaste, crvene, grimizne i ružičaste do bijele boje. Osim po veličini i boji cvjetova, razlikuju se i po mirisu, pa su tako neke vrste mirisne, dok druge nisu. Ova predivna biljka je savršen ukras za vaše dvorište. No, budite jako oprezni, jer konzumacijom cvijeta, stabljike ili lista ove biljke može doći do opasnog trovanja. Glavni simptomi trovanja su bol u stomaku, poteškoće u disanju, paraliza, koma pa čak i smrt.

Možda će Vas zanimati i:
  1. Oleander

Oleander nerium zimzeleni je grm, može doseći visinu od 5 metra pa čak i više. Poput ostalih cvatućih grmova održava se orezivanjem nakon cvatnje, no može se oblikovati i u malena stabla. Tada se ostavlja jedna, može i dvije ili tri najljepše grane, ostale se režu u razini tla. Želimo li oleander određene visine, obavezno ga treba orezivati u mjesecima mirovanja. Oleander cvjeta u bijeloj, rozoj i crvenoj boji. Vrlo je lijep i djeca ga često beru. Međutim, dovoljan je samo jedan list da bi se dijete otrovalo. Simptomi trovanja uključuju drhtavicu, usporene otkucaje srca i pospanost.

  1. Kukuta

Kukuta je dvogodišnja biljka s jakom i dugačkom stabljikom koja je iznutra šuplja, a izvana posuta crvenim i plavim mrljama. Dosiže i do 2,5 m u visinu. Razgranate stabljike imaju dvostruko perasto izrezane listove. Cvijet je bijeli i tvori štitasti cvat. Plod kukute je okruglastog oblika. Cvate u svibnju i lipnju. Ako imate kućne ljubimce, obavezno ga uništite. Otrov iz kukute miriše na mrkvu i privlači ljubimce. Ako se pojede, direktno napada nervni sistem. Također može, kako kod životinja tako i kod ljudi, izazvati padavicu pa čak i smrt.

  1. Žuti narcis

Narcis ili sunovrat (lat. Narcissus) je biljni rod porodice Amaryllidaceae. Postoji oko 26 vrsta divljih narcisa i nekoliko stotina kultiviranih vrsta. Postoje dvije teorije o tome kako je cvijet dobio ime. Prva je ta da je ime dobio zbog svojih narkotičkih svojstava (od grč. narke – ukočenost, gubitak čula), a druga da je ime nastalo prema mladiću Narcisu iz grčke mitologije. Kod žutog narcisa najotrovniji dio predstavlja njegova lukovica. Iako predivno izgleda, razmislite dva puta prije nego ga posadite. Ukoliko posumnjate da ga je vaš ljubimac pojeo, odmah ga odvedite kod veterinara. Simptomi koji se javljaju nakon konzumacije žutog narcisa su dijareja, povraćanje, drhtanje, grčevi i aritmija.

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button