BiHVijesti

PREDSJEDNIK ORGANIZACIJE ‘REMEMBERING SREBRENICA’ U POSJETI KRAJINI: OBILAZAK MASOVNIH GROBNICA

Waqar Azmi, predsjednik organizacije “Remembering Srebrenica”, tokom posjete Sanskom Mostu posjetio je Identifikacioni centar “Šejkovača” gdje se nalaze posmrtni ostaci žrtava ekshumiranih na području Bosanske krajine.

Domaćin mu je bio načelnik općine Faris Hasanbegović. Bila je to prilika da se ukaže na značaj širenja istine o genocidu u Srebrenici ali i događajima koji su obilježili period 1992-1995. godine u Bosanskoj krajini.

Možda će Vas zanimati i:

Hasanbegović se zahvalio Waqaru na posjeti i svemu što radi kako bi istina otišla što dalje u svijet.

Waqar Azmi u pratnji svojih saradnika i načelnika općine, posjetio je Identifikacioni centar “Šejkovača” gdje se nalaze posmrtni ostaci žrtava ekshumiranih na lokalitetima Bosanske krajine.

Nakon posjete Sanskom Mostu planirana je posjeta masovnim grobnicama na području Prijedora. Također, planirano je i učešće u šetnji “Put svjetlosti”, u znak odavanja počasti svim žrtvama logora Trnopolje i 27. godišnjice stradanja u logoru “Omarska”.

Uz pomoć organizacije “Remembering Srebrenica” na čijem se čelu nalazi Waqar Azmi, u mnogim britanskim gradovima tokom Sedmice sjećanja na genocid u Srebrenici, u julu, organizovana su predavanja, obraćanja preživjelih žrtava, izložbe, komemoracije, radionice i projekcije dokumentarnih filmova, koncerti ozbiljne muzike, pozorišni komadi, i mirne šetnje.

U ovoj godini je u Velikoj Britaniji održano više od 1.100 događaja, kojim je prisustvovao veliki broj ljudi.

Osim komemoracija, organizacija “Sjećanje na Srebrenicu” radi u školama širom zemlje te je kroz obrazovne pakete o lekcijama naučenim iz genocida u Srebrenici i drugim obrazovnim aktivnostima radila sa više od 95.000 djece u Velikoj Britaniji.

Univerzitet u Georgetownu je Waqar Azmija proglasio jednim od 500 najutjecajnijih muslimana svijeta, a i bivši je savjetnik britanske Vlade i ambasador EU-a za interkulturalni dijalog.

Izbor : Hayat

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro