Zanimljivosti i zabava

Savjetujemo kako da vratite dugove kada živite od plate do plate
Nevraćanje duga na vrijeme može imati za posljedice dodatne kamate.

Neki rješenje ovog problema vide u kreditnim karticama, ali dug možete otplatiti i bez njih čak i ako živite samo od plate. Evo i kako.

Možda će Vas zanimati i:

Vjerujte da vi to možete

Često se kaže da prvi korak prema promjeni jeste vjerovanje u sebe. Nemojte samo sjediti i misliti da ste osuđeni na život u kojem ćete samo razmišljati kako preživjeti od plate. Raditi nešto kako biste jedva skrpili kraj s krajem može biti frustrirajuće. Imajte pozitivan pogled na vašu situaciju i kažite sebi da to možete. Sigurno ćete lakše riješiti problem.

Razmislite o svom budžetu i srežite dodatne troškove

Ukoliko ste već napravili mjesečni budžet i uklonili sve moguće dodatne troškove, razmislite možete li ukloniti još neke nebitne troškove. Naprimjer riješite se kanala koje dodatno plaćate. Bitno je da zadržite pozitivan stav tako što ćete sebi reći da ih trenutno ne možete priuštiti, ali ćete vratiti kanale kada vratite dug.

Razmislite o fiksnim troškovima

Možda možete uštedjeti i na fiksnim troškovima kao što su hipoteka, kirija, komunalne usluge, telefon, struja… Možda ćete moći dobiti jeftiniju kamatnu stopu prebacivanjem usluga iz jedne banke u drugu ili manje trošiti telefonske usluge. Ako u porodici imate dva automobila, možete se riješiti jednog i tako smanjiti troškove.

Nađite način da dodatno zaradite

Ukoliko vam plata nije dovoljna da plaćate sve račune, možda biste trebali razmisliti o dodatnoj zaradi. Nakon što ste smanjili svoj budžet koliko god možete, sljedeća stvar koju trebate uraditi jeste da se oslobodite te vječite borbe krpljenja kraja s krajem.

Možda ne morate raditi dva posla ukoliko već radite osam sati, ali možda biste mogli raditi nekoliko sati vikendom. Ako imate djecu i ne možete napustiti kuću, opet postoji mnogo načina da zaradite dodatni novac od kuće. Umjesto da gubite vrijeme na društvenim mrežama ili ispred TV-a, očistite nered iz svoje kuće i sve ono što vam ne treba prodajte.

Razmislite i o tome da radite online ili telefonske ankete.

Bonus novac iskoristite za svoj dug

Tokom godine svi dobijemo nešto dodatnog novca, bilo da se radi o rođendanskom poklonu, povratu poreza ili bonusu koji ste dobili od svog poslodavca. Iako može biti primamljivo da ga potrošite samo na sebe, ipak bi bilo bolje da ovim novcem otplatite svoj dug.

Izvor: Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button