BiHU fokusu

KRIV JE: Napadač na novinara Vladimira Kovačevića ide na robiju
Marko Čolić (32) iz Banjaluke danas je osuđen za pokušaj ubistva Vladimira Kovačevića (37), novinara RTV BN i portala gerila.info iz Banjaluke.

On je osuđen na 4  godina zatvora.  Čoliću će u izdržavanje kazne biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru.

Prema optužbi Marko Čolić je zajedno sa Nedeljkom Dukićem (28) iz Kneževa, a koji je još u bjekstvu, Kovačevića brutalno pretukao 26. avgusta 2018. godine, u banjalučkom naselju Mejdan/Obilićevo.

Podsjetimo, motivi napada na Kovačevića još nisu rasvijetljeni, niti su poznata imena nalogodavaca.O tome se nije ni raspravljalo na ovom suđenju.

Suđenje Čoliću počelo je u februaru ove godine.

Gordan Jovišević advokat optuženog rekao je da odbrana nije zadovoljna odlukom suda.

“Kad primi otpravak presude Iskoristiti pravo uložiti žalbu. Sud ne može suditi na osnovu nezakonitih dokaza, a i oni koji postoje ne potvrđuju da je moj branjenik počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Uz dužno poštovanje prema vašoj profesiji i vas pojedinačno iz medija iz kojih dolazite nakon prvog čitanja rješenja moj branjenik je dobio produženje pritvora što je nezapamćeno u sudskoj praksi”, rekao je Jovišević novinarima nakon suđenja i zapitao se da li je ovo bilo suđenje na osnovu medija ili na osnovu dokaza.

 

 

Milkica Milojević, novinarka i aktivistkinja rekla je da današnja presuda izaziva na razmišljanje i sumnje, jer je činjenica da je ova kazna ipak na granici zakonskog minimuma.

“Ono što je dobro jeste da je sud istrajao da prihvati kvalifikaciju djela kao pokušaja ubistva. Da li je kazna odgovarajuća, to može biti tema za raspravu, ali je u svakom slučaju pozitivno što se vrlo ozbiljno pristupilo procesuiranju jednog ozbiljnog krivičnog  djela. Ono što nije dobro je da nema niti pokušaja da se otkriju motivi pokušaja ubistva našeg kolege Vladimira Kovačevića, niti nalogodavci ovog djela. Moram u ime novinarske zajednice odgovoriti na primjedbe advokata da je pritvor produžen pod pritskom medija. Ne radi se ovdje o pritisku medija, već o interesu javnosti, a u javnom je interesu da se produži pritvor osobi koja se drznula da na javnom mjestu, nakon jednog javnog protesta, nasrne na novinara i pokuša ga ubiti kada se vraćao sa novinarskog zadatka koji je obavljao u interesu javnosti”, rekla je Milkica Milojević.

Podsjetimo da je novinar iz Banjaluke Vladimir Kovačević 26. avgusta prošle godine napadnut ispred svoje zgrade u naselju Obilićevo/Mejdan u večernjim časovima u momentu kada se vraćao sa posla.

Kako je ranije rekao Kovačević, dva nepoznata muškarca sa kapuljačama na glavi su mu prišla iz mraka i počeli da ga tuku palicama na razvlačenje.

Na dan hapšenja Čolića, 8. septembra prošle godine, Nedeljko Dukić je preko graničnog prelaza Gradiška ušao u Hrvatsku. Preko granice ga je prevezao prijatelj, koji se vratio u BiH. Dukić je otišao u Sloveniju i utvrđena je i lokacija na kojoj je bio nekoliko dana, a zatim mu se gubi svaki trag.

Izvor: BUKA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button