BiHU fokusu

Brojna hapšena na granici BiH zbog lažnih pasoša, napada na policiju, droge…Naime, službenici Jedinice granične policije Bosanska Gradiška, 30. jula 2019. godine, kontrolom dvojice državljana Bosne i Hercegovine, M.Ž. (1977.) i E.D. (1996.), otkrili su šest falsificiranih dokumenata Republike Bugarske (tri pasoša, tri vozačke dozvole i tri lične karte) na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanska Gradiška. 

Osim falsificiranih dokumenata, službenici ove jedinice su, pregledom ličnog prtljaga E.D., našli i manje količine opojne droge spid i tableta ekstazi. Prema naredbama tužilaca Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci i Tužilaštva BiH, falsificirani dokumenti i droga su privremeno oduzeti. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Dan ranije, 29. jula 2019., službenici JGP-a Bijeljina su, kontrolom S.S. (1994.), otkrili falsificiranu vozačku dozvolu Švicarske Konfederacije na izlasku iz naše zemlje na prijelazu Rača. Protiv bh. državljanina, Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini, bit će dostavljen izvještaj o krivičnom djelu krivotvorenje isprave.

Također, službenici JGP-a Bosanska Gradiška, 31. jula 2019., na prijelazima Gradina i Gradiška lišili su slobode troje državljana BiH. Za S.D. (1990.) i B.S. (1983.), utvrđeno je da ih potražuju Općinski sud u Sanskom Mostu i Policijska uprava Banja Luka zbog krivičnih djela krivotvorenje isprave, dok je za M.K. (1977.) utvrđeno da je za njim PU Banja Luka raspisala potragu zbog krivičnog djela napad na službenu osobu u vršenju službene dužnosti. S.D. predat je službenicima Odjela sudske policije sudova u Unsko-sanskom kantonu, a B.S. i M.K. pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Službenici JGP-a Bijeljina, 31. jula 2019., lišili su slobode I.S. (1969.), državljanku Republike Srbije. Graničnim provjerama utvrđeno je da je potražuju Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona i Općinski sud u Tuzli zbog krivičnih djela krivotvorenje isprave. Kontrolirana je na ulasku u BiH na prijelazu Rača i bit će predata nadležnom organu.

Dan ranije, 30. jula 2019., službenici ove jedinice su na izlasku iz naše zemlje na prijelazu Popovi lišili slobode A.R. (1973.) jer ga potražuje Općinski sud u Tešnju zbog krivičnog djela teška krađa. Bh. državljanin predat je službenicima Odjela sudske policije sudova u Tuzlanskom kantonu.

Službenici JGP-a Hum, 31. jula 2019., na izlasku iz naše zemlje na prijelazu Hum lišili su slobode O.Č. (1975.) jer je utvrđeno da je za njim Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu zbog krivičnog djela pronevjera u službi. Bh. državljanin predat je službenicima MUP-a Kantona Sarajevo. 

Istoga dana, na izlasku iz BiH na prijelazu Kamensko, lišen je slobode E.D. (1985.), državljanin BiH. Utvrđeno je da ga potražuje Općinski sud u Tuzli radi izdržavanja kazne zatvora. Predat je službenicima Sudske policije Livno.

Prilikom ulaska u BiH na prijelazu Bratunac, 30. jula 2019., lišen je slobode D.Ž. (1962.), nakon što je graničnim provjerama utvrđeno da je za njim Interpol Budimpešta raspisao potjernicu zbog krivičnog djela krijumčarenje ljudi. Pripadnici Granične policije BiH, državljanina Srbije predali su službenicima Sudske policije Suda BiH.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, 30. jula 2019., lišen je slobode I.R. (1983.) jer ga potražuje Općinski sud u Sarajevu zbog krivičnog djela „teška krađa“. Bh. državljanin kontroliran je na letu iz Istanbula i predat službenicima Odjela sudske policije sudova u Kantonu Sarajevo.

Izvor: Klix.ba


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button