LifestyleU fokusu

Anonimni dobročinilac obradovao 70 porodica sa po 2.000 KM!Anonimni donator, koji je prije sedam mjeseci odlučio da novčano nagradi sve bračne parove sa područja Zvorničko-tuzlanske eparhije koji u 2019. dobiju treće i četvrto dijete, ostao je usamljen u svom dobročinstvu jer mu se u akciji niko nije pridružio, ali je zato on dosad obradovao 70 porodica sa po 2.000 KM, pišu Nezavisne novine.

“Najviše donacija smo podijelili u Bijeljini. Od ovih naših dobojskih sela Podnovlje i Kostajnica su vodeći. Više je porodica sa trećim djetetom. Nama je, iskreno, draže kada je četvrto dijete, znamo da nam je potreban veći natalitet”, kaže Saša Živanović, direktor Osnovne škole “Radoje Domanović” iz Osječana i zastupnik donatora, te dodaje da je novca ostalo za još tridesetak mališana.

Donaciju, priča Živanović, roditelji najčešće iskoriste za rješavanje stambenog pitanja, za izgradnju ili sanaciju kuća s obzirom na to da se većinom radi o mladim bračnim parovima koji nemaju svoj krov nad glavom.

Možda će Vas zanimati i:

Za topli dom 2.000 maraka potrošiće i šestočlana porodica Đekić iz Podnovlja, koja je 1. jula dobila četvrto dijete, sina Vida, koji ima starijeg brata i dvije sestre: Željka (12), Željanu (9) i Dragicu (5).

“Kupili bismo kuću, trudimo se. Ja mislim da ćemo je kupiti. Evo je blizu parohijskog doma, crkve, nema ni kilometar, a blizu je i škola. Treba nam još puno, ali trudićemo se, nadam se da ćemo djeci stvoriti ugodan dom. Živimo daleko, snijeg kad udari djeci prtinu gazim, plaćam autobus. To je kuća moga oca, ali daleko nam je, nema ni prohodnog puta da valja te ništa ni do škole”, pojasnio je Saša Đekić (35).

Njegova supruga Mirjana (30), držeći u rukama bebu, priča nam da nije nimalo lako odgajati četvoro djece.

“Kad su mali – onda je lakše, ali već kad krenu u školu trebaju knjige, treba sve. Ipak, dobro je, izdrži se nekako… Ja ne radim, neki dan su me zvali sa biroa da idem raditi, ali ne mogu dok dijete ne napuni godinu i po”, rekla je Mirjana te dodala da ni njen suprug nema stalno zaposlenje, nego povremeno zarađuje za život.

Jedan od uslova koji roditelji moraju ispuniti da bi dobili donaciju anonimnog dobrotvora jeste da dijete bude kršteno. Najmlađeg Đekića u mjesnoj crkvi u Podnovlju nedavno je krstio jerej Velibor Mlađenović.

“Do sada smo imali petnaestak krštenja, dvije porodice smo imali sa četvoro djece te jednu koja je skoro krstila svog sina koji je treće dijete u porodici. U današnje vrijeme kada pada natalitet i kada je sve manje djece, mi ovdje u parohiji podnovljanskoj možemo da kažemo da smo zadovoljni koliko se rađaju djeca te da naša parohija pored svih teških uslova i dalje raste, nije u opadanju”, navodi Mlađenović, inače otac četvoro djece.

Izvor: Nezavisne novineKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button