SvijetVijesti

Britanski izaslanik za Balkan: Republika Srpska ne može biti nezavisna













Republika Srpska ne može biti nezavisna država, a Srbija bi trebala uvesti sankcije Rusiji, poručio je u razgovoru za Hinu Lord Stuart Peach, posebni izaslanik britanskog premijera za zapadni Balkan.

London „osuđuje prijetnje” otcjepljenjem Republike Srpske i nastavlja podržavati dejtonski sporazum, rekao je Peach, koji je posjetio Hrvatsku po peti put otkako je krajem 2021. imenovan izaslanikom premijera.

Bivši zapovjednik britanskog ratnog vazduhoplovstva i bivši predsjednik Vojnog odbora NATO-a pritom se, između ostalih, sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i liderom Samostalne demokratske srpske stranke Miloradom Pupovcem.

Peach je u razgovoru za Hinu prije dvije godine izrazio veliku zabrinutost za situaciju u Bosni i Hercegovini. Danas, nakon dolaska nove vlade i određenih pomaka u procesima unutar zemlje, britanski izaslanik je „i dalje zabrinut,” posebno za sigurnosnu situaciju koju ugrožavaju prijetnje otcjepljenja Republike Srpske.

London te prijetnje osuđuje i poručuje da je Republika Srpska legitiman entitet unutar BiH, ali ne može biti i „nezavisna država” kakvom ju želi učiniti njezin predsjednik Milorad Dodik, kazao je Peach.

„Svijetla budućnost za BiH je u svačijem interesu, za sve ljude u toj državi, nevezano za etničku skupinu,” rekao je Peach.

Multietničko neovisno Kosovo

Britanija poziva Srbiju da uvede sankcije protiv Rusije jer je posljednja država zapadnog Balkana koja to nije učinila te da istraži moguće nepravilnosti na izborima održanima u decembru kako bi se sačuvao integritet izbornog procesa, kaže Peach.

Beograd pritom treba sarađivati s Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju koja je u svom preliminarnom izvješću dala konkretne primjedbe na izborni proces.

Peach je iskazao apsolutnu podršku normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i osudio je organiziranje oružanog sukoba kod mjesta Banjska na sjeveru Kosova u kojem su srpski državljani napali kosovsku policiju.

Britanac je to nazvao „ozbiljnim incidentom” pa istaknuo da kosovske vlasti potpuno sarađuju u istrazi, „što je naglasio i razgovorima u Beogradu.”

Dodao je da je količina pronađenog oružja mogla biti destabilizirajuća za Kosovo, zbog čega je pohvalio profesionalno i koordinirano djelovanje kosovske policije.

Normalizacija između Beograda i Prištine bit će na dobrobit svih građana obje države, ali i šire regije, pa i Hrvatske, a budućnost Kosova je ona „multietničke republike,” rekao je Peach.

Što se tiče Crne Gore i njezine nove vlade koja ima podršku proruskih i prosrpskih stranaka, Peach je rekao da je ona pokazala pozitivne korake u reformi vladavine prava i imenovanja sudaca, što su prepoznale i Britanija i EU.

Crnogorsku vladu treba ohrabrivati da zadrži ili ubrza tu putanju, rekao je Peach, naglašavajući važnost Crne Gore kao članice NATO-a.

Rusija ne smije destabilizirati Balkan

Peach je tokom ovog boravka u Hrvatskoj posjetio Osijek, gdje je bio u Centru za mir i nenasilje te Vukovar gdje je posjetio Vodotoranj i Ovčaru, susreo se s predstavnicima nevladinih udruženja kako bi se iz prve ruke upoznao s tamošnjim inicijativama za poslijeratno pomirenje.

„Apsolutno sam predan pomirenju bilo gdje u svijetu, gdje god možemo dovesti do promjena,” rekao je bivši čelnik britanskog Imperijalnog ratnog muzeja.

Peach je naglasio kako je danas zbog promijenjenih geopolitičkih okolnosti i novih sukoba „važnije nego prije” ne dodavati nove rizike području zapadnog Balkana te ne dopuštati onima koji žele destabilizirati to područje, poput Rusije, da u tome uspiju.

U današnjem „svijetu moramo biti budniji nego ikad,” rekao je Britanac koji opasnost za stabilnost vidi u lažnim vijestima i teorijama zavjere radi kojih stanovnici počinju stvarati stavove „iza kojih ne stoje činjenice.”

Rusku agresiju na Ukrajinu Peach je proglasio napadom na evropske vrijednosti, zbog čega je ključno da Evropa ujedinjeno stane u njihovu odbranu.



Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button