Tuzlanski kanton

Uvjetna zatvorska kazna za Omerovića i Gutića!













Općinski sud Kalesija donio je osuđujuću prvostepenu presudu za bivšeg načelnika općine Kalesija Rasima Omerovića (61) i pomoćnika načelnika za poljoprivredu, budžet i inspekcije u ovoj općini Abdulaha Gutića (58), zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Omeroviću je izrečena uvjetna osuda na kaznu zatvora od  6 mjeseci sa rokom provjere od dvije godine i mjera zabrana vršenja funkcije načelnika u periodu od dvije godine od dana pravosnažnosti presude. Gutiću je izrečena uvjetna osuda na kaznu zatvora od 3 mjeseca sa rokom provjere od jedne godine i mjera zabrane vršenja rukovodećih funkcija u općini Kalesija u periodu od jedne godine od dana pravosnažnosti presude

Podsjećamo, optužnicom Kantonalnog tužilaštva TK Omerović i Gutić se terete da su u periodu od juna 2012. do septembra 2013. godine zloupotrijebili pomenute funkcije u općini Kalesija i na nezakonit način primili suprugu Omerovića u radni odnos na neodređeno vrijeme, na poziciju stručnog saradnika za građanska stanja, radne odnose i personalne poslove u općini Kalesija.

Omerović je optužen i da je od januara 2013. do kraja 2014. godine, također obavljajući funkciju načelnika općine Kalesija, bez raspisivanja javnog  konkursa koji je obavezan i bez uključivanja Agencije za državnu službu FBiH, donio odluku kojom se državni službenik iz ove općine privremeno postavlja za rukovodećeg državnog službenika sa uvećanjem plate za oko 50 posto.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button