Trikovi koji će vas iznenaditi: Kako da cvijeće u vazi duže traje

Trikovi koji će vas iznenaditi: Kako da cvijeće u vazi duže traje


Ako želite da cvijeće u vazi što duže traje, najvažnije je da redovno mijenjate vodu i da ga držite u prostoriji koja nije previše zagrijana. Isto tako, cvijeće nije dobro da stavite u previše hladnu vodu.

Najbolja je mlaka voda koja je odstojala, a dobro je i da odmah skinete listove sa stabljike jer se tako hranjivi sastojci neće trošiti i na lišće.

Trajanje cvijeća produžava se ako spriječite razvoj bakterija i dodatno prehranite cvijeće.

To ćete postići ako na litar vode u vazi dodate dvije kašike bijelog sirćeta koji djeluje antibakterijski i dvije kašike šećera koje će nahraniti biljke.

Postoje i drugi slični trikovi, pa tako u vodu možete da stavite izmrvljenu tabletu aspirina, bakarni novčić, prstohvat soli, sodu bikarbonu, tabletu multivitamina ili nekoliko kapi votke. Time se rok trajanja rezanog cvijeća može produžiti i na više od desetak dana.

Isprobajte neki od trikova, ali imajte na umu da je ipak najvažnije da redovno mijenjate vodu i da podrezujete stabljike. Stabljiku odrežite ukoso baštenskim makazama ili nožem, jer će uz kosi rez cvijet imati bolji dotok vode.

Cvijeće nikada ne stavljajte u blizini voća i povrća jer može brže da uvene.

Dodatni savjet je i da za svježiji izgled cvijeća možete da iskoristite i lak za kosu. Odmaknite se i poprskajte lakom latice sa donje strane.

Kad cvijeće ipak jednom uvene, a ipak želite da ga zadržite za uspomenu, napravite od njega mješavinu suhog cvijeća. Suve latice pomiješajte sa eteričnim uljima i začinima poput karanfilića ili cimeta u štapićima i stavite u ukrasne posudice.

IZVOR: 24sata.hr

Facebook Comments