Vijesti

DJEČAK (9) ŽIVI SA BOLESNOM MAJKOM U JEDNOJ SOBICI BEZ KUPATILA! Drugari iz klupe prikupljaju pomoć: “Hoćemo da naš drug živi kao svi!”










Devetogodišnji Aleksandar živi sa majkom u neuslovnom objektu u Sremskoj Mitrovici (Srbija), koji su po izlasku iz Sigurne kuće dobili na korišćenje od Centra za socijalni rad. Predstojeću zimu čekaju bez kupatila, u sobi u kojoj jedino imaju odžak za šporet, a namještaj su dobili od dobrih ljudi.

“Imamo dvije sobe, ali ne mogu da spavam sa mamom tamo zato što je hladno. Teško mi je ovdje, hoću da imam bolju kuću i veću i da imam slatkiše”, kaže Aleksandar.

Aleksandar sa majkom živi od socijalne pomoći i dječjeg dodatka, ukupno 14.500 dinara mjesečno. Zbog bolesti, majka ne radi i jedva da imaju za hranu.

“Ipak, izlazim na kraj kako moram, umijem i znam, snalazim se za sebe i dijete. Od kičme bolujem, trebalo je da me operišu, ali ne smiju, boje se da ću ostati u krevetu”, kaže majka Milanka.

Sudbina druga iz klupe potresla je Lazara i Dušana, koji su riješili da mu pomognu. Obratili su se majkama sa kojima su otišli u mjesnu zajednicu, gdje su dobili podršku da se organizuje humanitarna akcija.

“Ja bih stvarno volio da moj drug živi isto kao i mi svi, da ima kupatilo, da ima grijanje, da ima svoju sobu, da može lijepo da radi domaći”, kaže učenik Lazar Lav Komnenić.

Dušan Panzalović priča da se sa Aleksandrom igra svaki dan, da ga mnogo voli i da želi da mu pomogne.

Iz Mjesne zajednice pomoć je brzo stigla. Radi se kupatilo i prikuplja materijal za popravku kuće i niko u kraju nije rekao ne.

“Oni tako mali u trećem razredu, a znaju šta je etika, šta je moral, to je nevjerovatno, onda kako ostati ravnodušan. Nego dođeš, zasuci rukave i pomozi”, kaže Dragan Božić, predsjednik MZ.

“Važno je koliko smo dobri jedni prema drugima, jer ako imamo druga, onda možemo sve da uradimo”, kaže Lazar Lav Komnenić.

U lekciju iz humanosti ovog razreda sa učiteljicom, ubraja se i predstojeća žurka u školi za pomoć Aleksandru, kao i apel svim ljudima dobre volje, prenosi “RTS“.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button