BiH

Ekshumirani posmrtni ostaci najmanje šest osoba

Pod nadzorom Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH, na lokalitetu Hrtar Grad u općini Višegrad završena je ekshumacija tokom koje su pronađeni posmrtni ostaci najmanje šest osoba.

Do informacije o lokaciji udaljene masovne grobnice došlo se tokom istrage Tužilaštva u predmetu za ratne zločine na području Višegrada.

Posmrtni ostaci bit će upućeni na daljnju sudsko-medicinsku obradu i uzimanje uzoraka radi identificiranja putem DNK analize da bi se utvrdio identitet nestalih osoba, kojima pripadaju pronađeni posmrtni ostaci.

Uposlenici iz Posebnog odjela za ratne zločine, tokom cijelog procesa ekshumacije, bili su prisutni na lokaciji te koordinirali rad svih ovlaštenih službenih osoba, koje su sudjelovale u procesu ekshumacije, koja je urađena uz pomoć građevinskih mašina i mehanizacije.

Preliminarne informacije ukazuju da pronađeni posmrtni ostaci pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada, a precizne i detaljne informacije o identitetu osoba moći će se dati tek nakon okončanja DNK analize i utvrđivanja identiteta.

Predstavnici Tužilaštva BiH sudjeluju i rukovode procesima ekshumacija koje se realiziraju u cijeloj Bosni i Hercegovini, a na godišnjem nivou realizira se veliki broj ekshumacija na različitim lokalitetima širom BiH.

Izvor: Dnevni avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button