KORISNO ZA ZNATI: ŠTA UČINITI KADA VAS UHVATI GRČ U MORU?

KORISNO ZA ZNATI: ŠTA UČINITI KADA VAS UHVATI GRČ U MORU?


Grčenje mišića zna nas iznenaditi u raznim situacijama, ali posebno je nezgodno kada se dogodi u moru. Znate li kako do njega dolazi i kako si pomoći? 

Do grča može doći usred jednostavnog istezanja u krevetu ili pri većoj tjelesnoj aktivnosti, ali ono što se događa u tijelu je isto – često bolna, različitih uzroka, trajanja i oblika, nekontrolirana kontrakcija mišića, piše Ordinacija.

Ukoliko vam se on dogodi u vodi važno je ostati pribran i sjetiti se osnova samospašavanja.

– Poznavanje tehnika samospašavanja je potrebno svima – utopiti se može i dobar plivač. Potreba za samospašavanjem može nastupiti zbog uvjeta u okolini, ali i zdravstvenih problema ili precjenjivanja vlastitih sposobnosti – rekla je voditeljica Službe za spašavanje života i djelovanje u kriznim situacijama Hrvatskog Crvenog Križa, Silvana Radovanović.

Voditeljica službe za spašavanje podsjetila je i na Arhimedov zakon – tijelo uronjeno u tekućinu lakše je za težinu istisnute tekućine. Tako je upravo taj zakon osnovna tehnika samospašavanja koja omogućava zadržavanje na površini, otklanjanje drugih opasnosti (grčevi, umor…) i čekanje pomoći, piše Ordinacija.

Plivači mogu pri dužem boravljenju u vodi dobiti grčeve u mišićima zbog pothlađivanja i prenaprezanja. Dok čekate pomoć možete si i sami pomoći.

– Širite (izvlačite) mišić 10 – 15 sekundi, uz ponavljanje do prestanka grča. Nakon što on prođe potrebno je što prije napustiti vodu zbog mogućnosti ponovne pojave grča – tvrdi Radanović.

Izvor: Ordinacija.hr

Facebook Comments