Vijesti

Vikend za vreloljupce: Čekaju nas nesnosne vrućine, prognoze se obistinileKo se žalio da mu je stigla jesen, opovrgnut će ga naredni vikend. Naime, širom Evrope očekuje se postepeni porast temperatura.

Nove paklene vrućine prijete zapadu Evrope već za sedam dana. Prema ECMWF-u, toplotni val mogao bi pogoditi područje koje je zahvatio i prošli toplotni val, dok će se naši krajevi nalaziti na granici, piše Istramet.

Možda će Vas zanimati i:

Zapravo, nevjerovatno je koliko sve ide u smjeru sezonske prognoze “Accuweathera” s kraja maja.

Tada je objavljena dugoočekivana sezonska prognoza za ljeto u Evropi. Prognoza je najavljivala turbulentne meteorološke događaje u većem dijelu kontinenta, posebno na Balkanu.

Glavna meteorološka vijest bila je da će dominirati dugotrajni toplotni valovi, od Portugala i Španije pa sve do Poljske i Mađarske.

– Toplina će u Evropi biti dugotrajnija u odnosu na prošlo ljeto kada su rekordne temperature zraka zabilježene u dijelovima Portugala, Belgije, Holandije, Njemačke i Skandinavije, ali su uglavnom trajale samo sedmicu.

Najtopliji gradovi u Portugalu i Španiji imat će višednevne valove vrućina s temperaturama iznad 43 stepena, što će povećati rizik od pojave velikih požara, uključujući dijelove srednje Evrope.

Dok će suho i vruće ljeto dominirati velikim dijelom Evrope, Balkanski poluotok nalazit će se na udaru jakih oluja tokom cijele sezone. Iako regija neće biti imuna na toplotne valove, trajanje ekstremne topline bit će ograničeno na manje periode.

Snažne grmljavinske oluje naročito će pogađati Grčku, Srbiju, Rumuniju i Bugarsku, kao i okolne mediteranske zemlje, no i dio istočne Evrope mogao bi se naći na njihovom udaru – objavio je “Accuweather” 21. maja. I dosad se obistinilo sve.

Izvor: Dnevni AvazKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button