BiH

Godišnjica svirepih ubistava u Trnovu: “Škorpioni” vezali šest Srebreničana i pucali im u leđa i glavu

Zloglasna srpska paravojna jedinica “Škorpioni” su na današnji dan 1995. godine, pucnjima s leđa, brutalno likvidirali šestoricu Bošnjaka.

Egzekucije su se desile u Godinjskim Barama kod Trnova.

Šestorica ubijenih dječaka i muškaraca iz Srebrenice su Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Zločin nad civilima pripadnici “Škorpiona” su i snimili, a tokom suđenja “Balkanskom krvniku” Slobodanu Miloševiću 2005. godine, snimak strijeljanja je objavljen i izazvao je šok u svijetu.

Na pomenutom snimku se vide pripadnici “Škorpiona” koji iz kamiona izvode šestoricu vezanih civila, te ih uz uvrede odvode u šumu i četvericu ubijaju s leđa. Dok su ležali, pucali su im u glavu iz blizine. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su i oni ubijeni.

Za zločin u Trnovu 2007. godine izrečene su presude. Komandant “Škorpiona” Slobodan Medić Boca je osuđen na 20 godina zatvora, a njegov brat Branislav Medić na 15 godina. Petru Petraševiću, koji je priznao krivicu, izrečena je zatvorska kazna u trajanju 13 godina. Milorad Momić u Hrvatskoj je osuđen na 15 godina zatvora, kao i Slobodan Davidović.

Slobodan Medić je 2014. godine s cijelom porodicom poginuo u saobraćajnoj nesreći u Srbiji, za vrijeme slobodnog vikenda na koji je bio pušten sa izdržavanja kazne.

Podsjećamo, “Avaz” je prije dva mjeseca objavio i ispovijest nekadašnjeg pripadnika “Škorpiona” Pere Petraševića, koji nam je kazao da se on nalazi na pomenutom snimku.

– Ja sam sudionik egzekucije civila, čega se, naravno, stidim – kazao je Petrašević.

Izvor: Dnevni avazKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button