Svijet

Danas presuda narkobosu El Čapu: One koji su mu se našli na putu žive kopao

Hoakin “El Čapo” Guzman (Joaquin “El Chapo” Guzman), jedan od najozloglašenijih narkobosova, danas u Njujorku će biti izrečena presuda. Mediji prenose da ga sigurno očekuje doživotna zatvorska kazna.

Ročište je više manje formalnost: Guzman, bivši vođa narkokartela Sinaloa, u februar je proglašen krivim za krivična djela počinjena tokom razdoblja od četvrt stoljeća, uključujući šverc stotina tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u SAD.

Možda će Vas zanimati i:

Krivična djela

Optužbe, koje uključuju i pranje novca te kriminalna djela povezana s oružjem, takve su težine da podrazumijevaju kaznu doživotnog zatvora.

Prošle sedmice tužioci su od američkog saveznog suca Brajan Kogan (Brian Cogan) zatražili da El Čapu doda i simboličkih dodatnih 30 godina zatvora zbog upotrebe vatrenog oružja u svom poslovanju, opisujući ga kao krvožednog i okrutnog.

Također traže da preda 12,7 milijardi američkih dolara što je, kako tvrde, vrlo skromna procjena prihoda koje je njegov kartel utržio od prodaje narkotika u SAD-u. Za sada američke vlasti nisu uspjele vratiti ni centa.

El Čapo se smatra najmoćnijim kraljem narkotika od kolumbijskog narkobosa Pabla Eskobara, a kartel Sinalou vodio je zajedno s Ismaelom Zambadom zvanim El Majo od 1989. do 2014. godine

Tokom tromjesečnog suđenja porotnici su čuli dokaze o njegovim zlodjelima – svjedoci su opisivali kako je El Čapo premlaćivao, ubijao i žive zakapao one koji su mu se našli na putu, uključujući doušnike i pripadnike suparničkih bandi.

Preživjela ubistvo

Na današnjem izricanju presude barem će se jedna svjedokinja, žena za koju tužioci tvrde da je preživjela naručeno ubistvo, obratiti nazočnima u njujorškoj sudnici.

Porotnici su na suđenju imali priliku čuti i najsitnije detalje o vođenju operacija kartela, kao i potankosti iz Guzmanovog uzbudljivog života.

Karijeru je započeo radeći na poljima marihuane u kolumbijskoj državi Sinaloa, no sada će, kako se čini, ostatak života provesti u zatvoru poznatom kao “Alkatraz na Stjenjaku” – saveznom zatvoru s najstrožim mjerama sigurnosti u Florensu (Kolorado).

Cimeri u ćeliji

Tamo će ga kao cimeri dočekati jednako slavni i zloglasni, među kojima su anarhoterorist i briljantni matematičar Teodor Kačinski (Ted Kaczynski) zvani Unabomber, također terorist Teri Nikols (Terry Nichols), koji je 1995. digao uzrak uredski kompleks saveznih službi u središtu Oklahoma Sitija pri čemu je poginulo 168 ljudi, a preko 800 je bilo ozlijeđeno, Richard Reid (Ričard Rajd), britanski terorist i sljedbenik Al Kaide poznat kao “bombaš s cipelama” koji je osuđen na doživotni zatvor zbog pokušaja 2001. da digne u zrak zrakoplov na prekoatlantskom letu eksplozivom skrivenim u cipelama te Dzokhar Tsarnaev, terorist koji je 2013. izveo napade na sudionike Bostonskog maratona. On u tom zatvoru iščekuje izvršenje smrtne kazne.

Izvor: Dnevni avazKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button