VREMENSKA PROGNOZA: Od hladnog do toplotnog vala

VREMENSKA PROGNOZA: Od hladnog do toplotnog vala


Iza nas je ispodprosječno hladan vikend, a u prvom dijelu sedmice ispred nas u većem dijelu Bosne i Hercegovine preovladavat će sunčano uz umjerenu oblačnost. Na jugu i istoku zemlje očekuje se više oblaka, navode meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u srednjoročnoj prognozi.

Od četvrtka  prognozira se oblačnije s mogućim pljuskovima tokom dana. Izraženije padavine moguće su u petak i nedjelju. U subotu više sunčanih sati, ali bez veće promjene temperature zraka, naručito one u jutarnjim satima.

Jutarnje temperature zraka tokom sedmice u Bosni prognoziraju se između 10°C i 15°C, a na jugu zemlje od 15 do 20°C. Maksimalne dnevne temperature očekuju se između 22°C i 28°C, a na jugu zemlje do 30°C.

Prodori svježeg i nestabilnog zraka prema raspoloživim sinoptičkim kartama očekuje se i u periodu od 22. – 29. jula. Preovladavat će promjenjivo i nestabilno vrijeme s kišom, i pljuskovima s grmljavinom koji mjestimično mogu biti i obilniji. Izraženije padavine prognoziraju se na sjeveru i zapadu Bosne.

Jutarnje temperature zraka kretat će se u rasponu od 13°C do 18°C u Bosni, a na jugu zemlje do 23°C. Temperature zraka tokom dana u Bosni bit će od 24°C do 19°C, a u Hercegovini do 32°C, piše u vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Izvor: N1

Facebook Comments