BiH

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas o boračkim naknadamaNa sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je zakazana za danas trebali bi se naći zakon o demobilisanim borcima i rebalans ovogodišnjeg federalnog budžeta.

Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica utvrdila je u međuvremenu Federalna vlada i uputila ga u parlamentarnu proceduru, kao i prijedlog rebalansa budžeta Federacije BiH za 2019. godinu, kojim je osigurala novac za provedbu zakona.

Borcima je važno da ovaj zakon što prije stupi na snagu kako bi naknade po osnovu učešća u ratu, koje im propisuje, mogli dobiti već od narednog mjeseca.

Koordinacija boračkih udruženja zatražila je ranije da se Predstavnički dom sastane hitno, a po mogućnosti istog dana i Dom naroda kako bi usvojili pomenuti zakon.Ni zakon ni rebalans ne mogu stupiti na snagu dok ih ne odobre oba doma Federalnog parlamenta.Među brojnim pravima za demobilisane branitelje, zakon najavljuje redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više.

Uvjet je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama.

Zastupnici bi danas trebali izabrati i novo rukovodstvo. Mladen Bošković, je iz Kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), predložen je za dopredsjedavajućeg doma iz reda hrvatskog naroda. Za novog predsjedavajućeg iz Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) predložen je Mirsad Zaimović.

Izvor: Dnevni avazKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button