KulturaSvijet

Poznati filmski kritičar Kenneth Turan razočaran što “Quo Vadis, Aida?” nije dobio Oscara










Nakon održane ceremonije Oscara to je i dalje najaktuelnija tema u svijetu. Jedan od najpoznatijih svjetskih filmskih kritičara Kenneth Turan prokomentarisao je borbu za zlatni kipić u kategoriji za najbolji strani film.

Turan se na svom Twitter nalogu osvrno na utrku danskog i bosanskohercegovačkog filma.

“Znam da je to bilo neizbježno, ali i dalje sam razočaran što je “Quo Vadis, Aida?” izgubio od “Another Round” na Oscaru 2021. Jednostavno zagonetka koju ne mogu riješiti,” napisao je.

Možda će Vas zanimati i:

Turan je i ranije izrazio oduševljenje filmom bh. rediteljice Jasmile Žbanić. Tako je nakon zvanične nominacije za Oscara iznio svoj stav o filmovima u kategoriji najbolji strani film, navodeći da ga je bosanska drama “emocionalno i moralno dotukla.”

Turan je titulu jednog od najboljih svjetskih filmskih kritičara stekao radeći za Los Angeles Times, gdje je proveo punih 30 godina, a penzionisao se prošle godine. Dugogodišnji je član Asocijacije filmskih kritičara u Los Angelesu i dobitnik nagrade za publiciste “Local 600 International Cinematographers Guild 2000”, a također je autor/koautor 10 knjiga.

Izvor: Klix.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button