U fokusu

Hit u Sarajevu: Ministar zazidao rupu, a nije znao da je ona tu sa razlogom zbog poplava

Aktuelni ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić, po svemu sudeći, začepio je pogrešnu rupu u zidu na Miljacki u Sarajevu, koju je smatrao opasnom, iako je ona očigledno imala svoju namjenu.

Naime, Mandić je početkom mjeseca reagovao poslije apela jedne sugrađanke o ovoj rupi.

“Juče sam obavješten o ovoj jezivoj rupi u zidu. Već danas su radnici KJKP RAD Sarajevo to popravili. Ako smo narušili opštinsku ili gradsku nadležnost, koristim priliku da se javno izvinim. Hvala našoj sugrađanki Aidi na dojavi. Idemo dalje”, napisao je Mandić na društvenim mrežama.

Da to nije trebalo da uradi, mišljenja je struka.

Naime, sarajevski arhitekta Mufid Garibija, ističe portal da je kameno korito Miljacke možda i najveća investicija iz austrougarskog perioda, te da navedena rupa nije jedina duž ovog korita.

“Riječ je o rijetko lijepom i važnom projektu koji je regulisao tok Miljacke. Sarajevo ima historiju velikih poplava i bujica i događale su se nekoliko puta kroz historiju. Početak regulacije Miljacke je bio 1886. godine i trajao je 11 godina. Pamti se i velika poplava 1843. godine kada su skoro svi mostovi odneseni. Posebno je opasan bio Bistrički potok do regulacije. U sklopu te regulacije i zida korita postoje i napravljeni su mali ispusti koji su služili kao vrsta preventive od poplava, najviše zbog kišnice i topljenja snega. To nisu oštećenja zida nego svjesno i namjerno ostavljeni ispusti. Njih možete da vidite cijelom dužinom zida u koritu Miljacke. Oni su sastavni dio korita, smatram da treba da ga čuvamo kao našu vrijednost”, kaže Garibija.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ističe da posljednje dvije godine gradska administracija radi na čišćenju i uređenju korita, jer je godinama bilo zapušteno.

“Radimo planski i u saradnji sa stručnjacima. Ali, vidite, posao vlasti i vlade nije da puni društvene mreže niti da krpi rupe, niti da narušava izgled nečega što je napravljeno prije jednog vijeka i krasi naš grad. Zbog čega, ako već imaju kapacitete i kontrolu nad komunalcima i mogu im narediti da izađu na teren i ‘riješe’ kako su rekli, jezivu rupu, ne očiste grad, ne odvuku gomile smeća iz parkova i sa ulica zbog čega se građani stide i sramote. Nije valjda da će milijardu maraka budžeta trošiti da začepe ispuste koji su tu cijeli vijek. Ovaj grad nije nastao kada je oformljena ova Kantonalna vlada”, rekao je Skaka za Klix.

Izvor: Klix.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button