Sport

Zlatni ljiljan Fahrudin Ćatović predstavlja BiH: Jedva sam našao adekvatnu kacigu, nastupam na posuđenim skijama










Fahrudina Ćatovića očekuju novi izazovi u životu. U narednom periodu će uspješni Bosanac na međunarodnoj skijaškoj sceni predstavljati našu zemlju i Paraolimpijski komitet BiH.

Prvo takmičenje i klasifikaciju imat će u Rinnu u Austriji, gdje će nastupiti zajedno sa Ilmom Kazazić, nakon čega dvojac bh. tima, od 23. do 31. januara 2017. godine očekuje veliki sportski događaj – Svjetsko prvenstvo u Italiji. Naš nacionalni tim će nastupiti pod pokroviteljstvom Paraolimpijskog komiteta BiH, a već večeras Ćatović kreće u Austriju.

– Ovo je za mene novo iskustvo. Dok su se drugi pripremali za proslavu Nove godine, ja sam trenirao i vrijedno radio na planinama oko Sarajeva. Momenat kada sam prvi put sjeo u mono-ski 2014. bio je fantastičan. Bio sam u Austriji u školi koja je bila predviđena da traje tri dana. Međutim, ja sam drugi dan vozio mono-ski. Stjecajem okolnosti imao sam dobru instruktoricu skijanja, sve je prošlo bez ikakvih problema i od tad nema stajanja. U paraolimpijskoj sam reprezentaciji, vozim za BiH, zar može biti ljepše – kaže Ćatović.

Svaki odlazak naših sportista na takmičenja u inozemstvo prate problemi, a za to je zaslužan loš sistem u sportu u BiH, pa će se i Ćatović za finansije, pripreme i opremu morati snalaziti na razne načine.

– Jedva sam našao novac da kupim adekvatnu kacigu, a nastupat ću na pozajmljenim skijama od prvog bosanskohercegovačkog paraolimpijskog takmičara Nijaza Memića. Do sada sam rekreativno nastupao, a sada je vrijeme za takmičenja i ostvarivanje olimpijske norme – kaže Ćatović i dodaje da je jedini sponzor firma njegove supruge Akta.ba.

Podsjetimo, Fahrudin Ćatović jedan je od najmlađih dobitnika ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, poručnik, a danas je uspješan biznismen i jedini bosanskohercegovački predstavnik u “handcyclingu”.  Sa 15 godina rođeni Brčak, koji je više od dvije decenije stanovnik Sarajeva, proživio je nezamislivo – pet ranjavanja i dvije kliničke smrti.

U julu 1993, od gelera granate koja je pala u njegovoj neposrednoj blizini, ostao je bez obje noge. Pripadnici Armije BiH pamte ga kao neustrašivog borca “Crnih labudova”, u čije je redove stupio sa 14 godina, a ljubitelji muzike u regionu, kao menadžera “Zabranjenog pušenja”, koji se pojavljuje i u spotu za pjesmu „Počasna salva”.

 

 

Izvor: faktor.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button