BiHU fokusu

BiH i ove godine bez 4G mreže













Bržem uvođenju 4G tehnologije u Bosni i Hercegovini svakako bi doprinijelo kada bi poslanici shvatili koliko bi ova mreža značila privredi, koliko bi mogla ubrzati protok informacija i olakšati poslovanje.

Istakao je to Slobodan Dragičević iz Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije pri Privrednoj komori RS. On je podvukao da BiH debelo kasni za svijetom u korištenju mreže četvrte generacije i sa društvenog i sa privrednog i sa poslovnog aspekta.

Možda će Vas zanimati i:

“I dok se kod nas ni 3G mreža ne koristi u potpunosti, u svijetu i regionu 4G mreža postaje standard. Mi naš pametni telefon i mobilne mreže koristimo u svrhe zabave, za društvene mreže, viber i zaista zaostajemo za ostalima koji 4G mrežu uveliko primjenjuju za enormno brže prenošenje informacija, podataka i slika”, tvrdi Dragičević, dodajući da su u Njemačkoj već razvili tehnologiju za mrežu pete generacije, koja ih je koštala 750 miliona evra i koju će uskoro pustiti na tržište.

Ismir Jusko, ministar komunikacija i transporta BiH, u Sarajevu je sa Predragom Kovačem, direktorom Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), i direktorima tri telekom operatera u BiH razgovarao o pripremama za uvođenje mobilnih širokopojasnih usluga i mreža četvrte generacije, te je dogovoreno da će RAK u saradnji sa resornim ministarstvom i drugim nadležnim institucijama pokrenuti donošenje odluke o uslovima za izdavanje 4G dozvole.

Dragičević upozorava da mreža četvrte generacije za sobom povlači korištenje novih telefona, i za privatne i za poslovne korisnike, što će za zemlje koje se bave proizvodnjom ovih aparata značiti veliki profit.

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH saopšteno je da su na sastanku zvaničnici zaključili da je za realizovanje 4G dozvole potrebno formirati radnu grupu, koja će razmotriti sve aspekte dodjele dozvola i uvažiti činjenice o potrebi što brže afirmacije mreža nove generacije.

RAK će u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i transporta BiH, Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, te Ministarstvom prometa i komunikacija Federacije BiH izraditi nacrt odluke o izdavanju 4G dozvola licenciranim mobilnim operaterima u BiH, cijeni, načinu i postupku plaćanja dozvola, kao i namjeni uplaćenih sredstava, nakon čega će nacrt odluke poslati Savjetu ministara na usvajanje.

Kada bi na bh. prostorima zaista mogla zaživjeti 4G mreža Dragičević se ne usuđuje da prognozira, navodeći da je donošenje administrativnih i zakonodavnih rješenja kod nas usporeno, te da ove godine definitivno neće zaživjeti. Dodaje da će na uvođenje nove generacijske mreže uticati i priprema novog zakona o telekomunikacijama, te da će mu se morati prilagoditi i domen 4G mreže.

 

 

Izvor: srna



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button