Big Bang #HerojiGeneracijeU fokusu

Ismar Ajkunić(16) rješava probleme mladih u Gradačcu










PROFIL KANDIDATA: 

Ismar Ajkunić

KATEGORIJA: Građanski aktivizam

GODIŠTE: 2004

Ismar Ajkunić ima 16 godina i dolazi iz Gradačca. Njegova priča građanskog aktivizma počinje na ljeto 2019. godine, kada kao mlada i nezadovoljna osoba prepoznaje razne probleme u svojoj lokalnoj zajednici, ali i motivaciju i želju da radi na rješenjima istih. Sasvim slučajno odlazi na radionicu o ekologiji “EKO Kutak” koja se organizovala u Gradačcu.

U tom trenutku, bio je najšutljivija i najpovučenija osoba na svijetu. Bio je osoba koja se stidila da bilo šta kaže, a pogotovo da iskaže svoje mišljenje. Tada počinju aktivno da ga zanimaju aktivizam i volonterizam, te se od tog trenutka moj život mijenja iz korijena. Član je mnogobrojnih nevladinih organizacija, kao što su Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini, Evropskog parlamenta mladih, Crveni križ grada Gradačca, Vijeće mladih grada Gradačca i Udruženje KULT Gradačac.

Možda će Vas zanimati i:

Od malih nogu svoje slobodno vrijeme ispunjava uz fotografisanje i grafički dizajn gdje pronalazi načine da iskaže svoju kreativnost.

Organizacija koja mu je omogućila da bude ono što jeste je Asocijacija srednjoškolaca i Bosni i Hercegovini čiji član postaje krajem augusta 2019. godine. Kroz niz aktivnosti, seminara i kampova i rada u lokalnom timu, dobija priliku da se kandiduje za člana Upravnog odbora, gdje biva odabran među 10 srednjoškolaca koji vode jednu od najljepših srednjoškolskih priča. Trenutno radi kao mentor PR menadžera, kao i International Officer ASuBiH-a, te se bori za prava i rješavanje problema srednjoškolaca, što mu daje motivaciju i podstreh da radi i unaprijeđuje sebe i svoju okolinu.

Od kako je u sektoru aktivizma i volonterizma, uvijek su mu bile fascinantne promjene koje osjete kroz sve prilike na svojoj koži. Zahvalan je svim prilikama koje sam dobio, aktivizmu i volonterizmu koji me razvio u osobu kakva je danas i na svim prijateljima koje je stekao kroz ovaj sektor.

Želi da popravi stanje i status mladih u Bosni i Hercegovini. Želi da se posveti pravim problemima koje se tiču mladih, kako u lokalnoj zajednici gdje želi da zagovara adekvatan prostor za mlade, da ukaže i riješi problem neadekvatnog neophodnog prevoza, te zagovaranje adekvatne strategije za mlade, tako i u državi gdje želi prvenstveno da utiče na problem dvije škole pod jednim krovom, da mladima BiH pruža jednake šanse i prilika, te neformalno i formalno obrazovanje mladih.

Neka od Ismarovih postignuća: 

– PR menadžer lokalnog tima Gradačca u ASuBiH-u
– Koordinator lokalnog tima Gradačca u ASuBiH-u
– Organizovao kamp za srednjoškolce Bosne i Hercegovine pod nazivom “ARTivizam”
– Trenutno na funkciji člana Upravnog odbora ASuBiH-a
– Bio dio projektnog tima za Cultural Collisions projekta u Gradačcu u saradnji sa CERNom
– Bio dio grupe istraživača na temu “Učešće mladih u procesima donošenja odluka u Bosni i Hercegovini” urađenog od strane ASuBiH-a
– Dopisnik za omladinski časopis “Karike”
– Bio trener na seminaru “Korak ka aktivizmu” organizovanom od strane lokalnog tima Tuzla ASuBiH-a na temu medijske pismenosti
– Član Evropskog parlamenta mladih, nacionalnog komiteta za Bosnu i Hercegovinu, te delegat na par online sesija
– Član Vijeća učenika Gimnazije “Mustafa Novalić” Gradačac
– Član Omladinske novinske asocijacije u Bosni i Hercegovini
– Član Crvenog križa grada Gradačca
– Član Udruženja KULT Gradačac
– Član Vijeća mladih grada Gradačca

Ismar Ajkunić je kandidat za BigBang priznanje #herojigeneracije u kategoriji GRAĐANSKI AKTIVIZAM

Glasajte za Ismara klikom OVDJE



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button