BiHU fokusu

DESETI PUT: NANA HASMA FEJZIĆ NA ČELU KOLONE STIGLA U POTOČARE
Učesnici 15. Marša mira danas su savladali najtežu etapu koja je od naselja Liplje vodila preko planine Udrč do kampa u Mravinjcima na teritoriji bratunačke općine.

Ekipe Crvenog krsta, prema riječima Munira Habibovića, vođe marša, imale su više posla nego prethodnog dana jer je trasa puta preko Udrča bila blatnjava i iziskivala je velike napore za savlađivanje.

Na čelu kolone koja je umarširala u Mravinjce bila je 72-godišnja Hasma Fejzić, koja već deseti put na ovaj način odaje počast žrtvama genocida u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenici koji su u julu 1995. godine počinili pripadnici Vojske RS i MUP-a RS.

– Svake godine željno iščekujem ovaj trenutak. I uvijek sam prva, noge me dobro nose, a i zdravlje služi. Sve dok je tako ići ću na ovaj pohod u čast svih onih koji su ubijeni od dušmanske ruke – kaže nana Hasma Fejzić.

Nakon dolaska u Mravinjce učesnici Marša mira su postavili šatore, a potom su se okrijepili i večerali. Kišno vrijeme je onemogućilo održavanje svih planiranih programskih aktivnosti. Danas ujutro planiran je pokret, a učesnici Marša mira su u večernjim satima umarširali u Potočare i tabute sa posmrtnim ostacima nevinih žrtava velikosrspkog genocida iznijeti pred musali u Memorijalnom centru.

Izvor: AvazKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button