KulturaLifestyle

Salih ef. Smajlović dobitnik Povelje Hasana Kaimije za životno djelo










Kulturno-vjerska manifestacija “Dani Hasana Kaimije” bit će održana od 7. do 13. juna u Zvorniku i Tuzli, obogaćujući tamošnju scenu nizom zanimljivih sadržaja, najavljeno je na današnjoj press konferenciji u Tuzli.

Organizatori osamnaestog izdanja te manifestacije su Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Zvornik.

Možda će Vas zanimati i:

Povelja Hasana Kaimije za životno djelo, koja se dodjeljuje u okviru manifestacije, bit će uručena Salihu ef. Smajloviću, potvrdio je potpredsjednik OO “Dana Hasana Kaimije” Sead ef. Seljubac.

Salih ef. Smajlović desetak godina radio je kao imam u Ključu, a potom u Osijeku. Iznimno je značajan njegov 30-godišji novinarski profesionalni rad tokom kojeg je objavio stotine tekstova, te bio angažiran u djelovanju islamskih informativnih novina “Preporod”. Njegova prva knjiga “Kad bi kosti mogle govoriti – kazivanje o genocidu i zločinima nad Bošnjacima 92-95” po objavljivanju 2011. zabilježila je veliko interesovanje.

“Uvažavajući ukupni doprinos, koji je svojim neumornim i predanim radom dao Islamskoj zajednici i muslimanima u Bosni i Hercegovini, ali i našem društvu u cjelini, cijeneći njegovo nesebično zalaganje u očuvanju duhovnog identiteta i kulture Bošnjaka širom svijeta, kao i doprinos memorizaciji genocida nad Bošnjacima, Organizacioni odbor kulturno-vjerske manifestacije “Dani Hasana Kaimije” donio je odluku da ovogodišnju nagradu Povelja Hasan Kaimija za životno djelo dodijeli Salihu ef. Smajloviću”, obrazložio je dr. Seljubac.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog Mensur ef. Husić naglasio je da je posebno značajno što se ova manifestacija realizira na području Podrinja, prije svega u Zvorniku.

Njome se, kako je potcrtao, doprinosi afirmaciji duhovnog, vjerskog i kuturnog identiteta Bošnjaka.

Pet književnih djela ove godine je u užem krugu potencijalih dobitnika nagrade “Hasan Kaimija”.

Predsjednik žirija za izbor najboljeg djela objavljenog u protekle tri godine iz oblasti književnosti Mirsad Kunić naglasio je da su članovi žirija usaglašeni da u uži izbor uđu djela Almir Bašović “Četiri i po drame”, romani autora Enes Topalović “Sjeme u očima”, Fajko Kadrić “Udovičke zemlje”, zatim zbirka poezije “Arabeske od vode” autora Hadžema Hajdarevića.

Nagrada Hasan Kaimija bit će dodijeljena u petak, 11. juna na centralnom događaju na Kula Gradu, kod Zvornika.

Nagrade će biti dodijeljene i za najuspješnije literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola, a kako je danas saopćeno u kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojio je Tarik Šarić učenik OŠ “Lukavac Mjesto”, Lukavac, drugo mjesto Majda Redžić, učenica OŠ “Mramor” Tuzla, treće mjesto Razim Osmanović  učenik OŠ “Sveti Sava” Zvornik. U kategoriji srednjih škola – prvo mjesto Lejla Alić učenica Gimnazije “Ismet Mujezinović” Tuzla, drugo mjesto Lamija Redžepagić, učenica Gimnazije “Ismet Mujezinović” Tuzla i treće mjesto Lejla Huskanović, učenica MSŠ “Gračanica”.

U okviru programa manifestacije, 11. juna u amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli bit će održan okrugli sto o Alhamijado književnosti u kulturi Bošnjaka, povodom 390 godina od nastanka prvog rječnika bosanskog jezika Muhameda Hevai Uskufija, 200 godina od smrti Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka i 150 godina od rođenja reisu-l-uleme Džemaludina ef. Čauševića. O tim temama govorit će dr. Alen Kalajdžija, hfz. dr. Adnan Kadrić i Hadžem Hajdarević.

U subotu, 12. juna bit će upriličena posjeta Kaimijinom turbetu na Kula Gradu i zikr u džamiji Kula Grad, a manifestacija će biti završena u nedjelju, 13. juna predstavljanjem knjige Mubine Moker “Šejh Hasan Kaimija – sin vremena” u sali Medžlisa IZ Zvornik, a promotori će biti dr. Sead Seljubac, dr. Mubina Moker i šejh Sead Halilagić.

Izvor: Bhrt.ba



Back to top button