Izdvojeni članakKultura

Pozorišne igre – U Domu kulture ‘Djelidba’, u Kršlakovoj kući izložba













Predstava “Djelidba“ Narodnog pozorišta Tuzla, po tekstu Skendera Kulenovića i u režiji  Miralema Zupčevića, biće izvedena večeras u  takmičarskom programu  42. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH u Jajcu.

„Djelidba“ Skendera Kulenovića je komedija u tri čina, a prvu verziju je Kulenović napisao 1946. godine. Radnja ove komedije je smještena u bosansko selo, neposredno po završetku Drugog svjetskog rata. Zaplet se dešava oko humanitarne pomoći, koja treba da stigne i da se podijeli narodu. Međutim, u podjelu pomoći se upliću prsti lokalnih moćnika, koji po nacionalnom ključu što više pomoći nastoje namaknuti svome selu i svome narodu. U cijeloj zbrci oko spiskova za dodjelu pomoći, humanitarni konvoj dolazi i prolazi, a lokalni narod ostaje praznih ruku.

Selektorica ovogodišnjih Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine  Hasije Borić- Stojić zapisala je da je “Djelidba” Skendera Kulenovića osuđena na zabranu od tadašnje komunističke cenzure na prvoj premijeri u Sarajevu 1947.  Skender je kažnjen premještajem u Mostar. Radnja drame odvija se u Tufkinoj kahvi, gdje se sastaju predstavnici muslimana, katolika  i pravoslavaca  da podijele pomoć koja je stigla u Gluhu  Bukovicu. Svako se bori da njegov narod dobije što više,  a zapravo svi se bore za svoj lični interes.

Mirlem Zupčević je prepoznao univerzalnu vrijednost drame, koja iako davno pisana, vrišti svojom aktuelnošću.  Prišao je s velikim poštovanjem prema velikom piscu, postavio je integralni tekst, a njenov glavni zadatak bio je osmisliti tipove i likove u drami, ogoliti karaktere, naglasiti Skenderov neponovljivi humor. Njegov rad iskusnog pedagoga glume uveliko je pomogao svim kolegama glumcima da naprave upečatljiv i duhovit lik –zapisala je Borić –Stojić.

U predstavi igraju Nenad Tomić, Nermin Omić, Milenko Iliktarević, Elvis Jahić, Elvira Aljukić, Siniša Udovičić, Adnan Omerović, Midhat Kušljugić, Edis Žilić, Luka Spasojević i Nedim Malkočević. Koistimografiju je radila Vesna Teodosić a saradnik za muziku je Denis Hadžić.

U okviru pratećeg programa Pozorišnih igara u Galeriji Doma kulture Jajce, koja se nalazi u prostoru nacionalnog spomenika Kršlakova kuća, upriličeno je otvaranje izložbe bh.umjetnika Mehe Čauševića.

Meho Čaušević je bosanskohercegovački umjetnik, likovni pedagog, erudita i humanista. Redovni je profesor na Univerzitetu u Bihaću. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu,gdje je  magistrirao slikarstvo. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu okončao je umjetnički doktorski studij slikarstva. Član je više strukovnih udruženja umjetnika.



Izvor
fena.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button