LifestyleU fokusu

Najstariji tuzlanski frizer: Na posao idem sa osmijehom, sve brige ostavim na pragu

“Pis'o sam kada je prvi put kod nas pao snijeg. To je bilo 22.11.1987 .godine. Od tada sam počeo voditi dnevnik. Već trideset godina u Tuzli snijeg nije pao petkom. Ja to sve imam zapisano. Nekad sam pisao i druge stvari, a sada samo pišem kad pada snijeg.”, tako svoju priču započinje 75-godišnji Salih Mešković, najstariji frizer u Tuzli.

Na zanat se upisao 1961. godine, kako kaže, dobro se sjeća da je bio ponedjeljak, a nakon tri godine otišao je u vojsku. Vrijedno je radio u radnji Osme Latifagića, a nakon njegove smrti naslijedio je radnju u kojoj je i dan danas. Zanat je prenio na veliki broj učenika, a mišljenja je da svako ko se bavi nekim zanatom neće ostati gladan.

“Ko zna raditi, može živjeti. I ko zna čuvati. Ko ne zna raditi i čuvati, taj ne može živjeti. Svaki čovjek treba da od jednog dinara napravi četiri. Danas niko neće da radi, svako hoće da sjedi za stolicom. A svaki zanat je dobar. Niko neće ogladniti ko ima zanat. Bilo da si zidar, tesar, limar, električar, automehaničar, bravar, uvijek ćeš imati posla.”, ističe Mešković.

Možda će Vas zanimati i:

U 54 godine, koliko je već u svojoj radnji, prošlo je mnogo dječaka, mladića i starijih ljudi, pa čak i nekoliko generacija jedne porodice. Ljudi ga vole jer svoj posao radi odlično, a i veliki je šaljivdžija. Voli i on ljude, te zato sa osmijehom na licu dolazi da radi svako jutro. 

“Ja volim viceve, šalu, veselje. Nikad nisam tužan. Kad pođem na posao, ja svu brigu ostavim na pragu. Imam svoje mušterije, dođu mi u radnju, malo se šalimo i smijemo.”, priča sa osmijehom Mešković.

Za pet decenija, koliko već radi, bilo je svakakvih doživljaja i anegdota. Jednu od njih je najstariji tuzlanski brico podijelio sa čitateljima i čitateljicama Radio Kameleona.

“Skoro sam išao šišati jednog čovjeka koji je bio bolestan. Kad sam ga ošišio, on me ispratio i rekao mi da je njemu mene žao. Pitao sam što, a on kaže ”Ko će mene šišat ako ti umreš”. Kroz par dana, on je umro…”, prisjeća se Mešković.

Ovog nasmijanog frizera možete pronaći svaki radni dan na Trgu Slobode od 08:00 do 15:00 sati. Sa novom frizurom ponijet ćete i mnogo smijeha, dobrih priča i sigurno ćete se vratiti ponovo.

“Ja ovaj zanat volim, da trebam ponovo birati, sutra bih opet učio istu školu.”, zaključuje brico iz Grada soli.

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button